Les alt for bare 10 kr!

Ut av kristenskapet

Da Torben Grue spilte i svartmetallbandet Mayhem leste han Bibelen for å kunne overbevise kristne om at troa deres var tøv. I dag er operasangeren blitt troende katolikk.

Publisert 24. august 2019

Musikeren Torben Grue var en av landets første til å få unntak fra kristendomsundervisninga. På 1980-tallet vokser han opp i Nittedal i et hjem der man får tro hva man vil, men der religion blir sett på som rent tøv. Til skolen tar han med seg Hedningsamfunnets egen blasfemiske tegneserie Jesus Kristus & co. På videregående starter han en aksjon for å få flest mulig til å melde seg ut av statskirka. Han lar håret gro langt, kler seg i svarte klær og hører på Kiss, sånn som så mange andre tenåringsgutter gjorde på den tida. Og han spiller trommer i band som tester ut stadig hardere musikk. Jo hardere, jo kulere.

Som 16-åring blir han med i svartmetallbandet Mayhem. Et band som senere skulle gjøre svartmetall til Norges største kultureksportvare, men like fullt bli berykta for et brutalt selvmord og påfølgende drap på et av bandets medlemmer.

– Det folk ikke skjønner, er at vi bare var barn på den tida. Selv om jeg spilte i et band som senere skulle bli kjent for Satan, drap, blod og vold, så var vi bare en gjeng med søte gutter da jeg var med, sier Torben Grue.

I dag bor den tidligere trommisen – nå operasangeren – i en lysrosa gammel sveitservilla, omringet av rosebusker og pæretrær, på Rodeløkka i Oslo. Lyse, klassiske pianotoner overdøver knirkinga fra porten inn i hagen. Når Torben Grue er nervøs, spiller han piano.

– Jeg har vært så nervøs at du har fått meg til å begynne å røyke. Og bare så det er sagt, denne praten burde vi egentlig tatt på puben – ikke hjemme hos meg. Det er først når jeg er litt småfull at det er greit å prate om tro.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også