Les alt for bare 10 kr!

De lever på utsiden i blant oss

Nasim og Lula er bare to av over 3.000 mennesker som lever på utsiden av storsamfunnet. De får ikke lov til å jobbe, ha bankkort eller tilgang på helsehjelp i Norge.

Publisert 26. august 2019

I et tilbaketrukket lokale i Fredensborgsveien i Oslo sitter ti mennesker rundt et langbord sammensatt av flere småbord. Flere mennesker kommer etter hvert. Solen skinner inn gjennom vinduet, men den treffer ikke Nasim Alimoradi.

Ved siden av ham sitter biskop emeritus Tor Berger Jørgensen. Han leder både møtet og Mennesker i Limbo, en gruppe med lengeværende papirløse asylsøkere, som arrangerer de ukentlige treffene. Folk er stille når Jørgensen snakker.


Uten ID

Nasim Alimoradi (40) har et varm smil. Med blå sixpence på hodet løper han frem og tilbake i det romslige lokalet. I hånden holder han noen små ark på størrelse med et bankkort.

– Mange mangler identitetskort, og hvis man melder seg inn i Mennesker i Limbo får man en slags medlemskort som viser hvem man er, sier Nasim, som selv er papirløs.

Han laminerer ID-kortet, og kutter de skarpe kantene. Kortet viser fullt navn, fødselsdato og hvilke språk personen behersker. Ingen utesteder ville akseptert dette kortet som en gyldig form for legitimasjon, men det gir en følelse av å høre til et sted.

– Vi har ikke lyst til å være brukere av samfunnet. Vi vil også være givere.

LES OGSÅ: Tiltalt for å ha gitt papirløse innvandrere jobb: – Jeg er villig til å gå i fengsel

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også