Les alt for bare 10 kr!

Fra bedehus til campus

Tusenvis av ungdommer flytter denne uken til større steder for å starte studentlivet. Av de som er kristne, kommer noen til å miste troen. Flertallet vegrer seg for å snakke om den.

Publisert 16. august 2019

– Når ikke alle rundt deg er kristne må man regne med at noen kommer til å kommentere det. Man må være forberedt, sier Jeanette Merkesdal.

August betyr kjøligere netter og gradvis mørkere kvelder, men årets siste sommermåned er også for mange synonymt med studiestart. Over hele landet markerer måneden en overgang fra elev til student og det første møtet med høyere utdanning.

Utenfor Handelshøyskolen BI, som ligger i Nydalen nord i Oslo, står eldre studenter i gule T-skjorter og ønsker de blivende studentene velkommen. En av dem er 19 år gamle Jeanette Merkesdal fra Egersund. Hun skiller seg hverken ut i utseende eller klesstil. Men det er en viktig forskjell: Merkesdal er kristen.

I 2018 gjennomførte den kristne ungdomsorganisasjonen Laget en undersøkelse blant 1119 aktive kristne studenter. Resultatet fikk mange til å klø seg i hodet: Omlag 93 prosent er ikke enig i at troen bør være en privatsak, likevel var 91 prosent helt eller delvis enig i at kristne studenter lever med troen «inni skapet»

– På studiestedet må du stå for troen din selv. Du tilhører ikke lenger en majoritetskultur, men en minoritetskultur. Denne trenden har uten tvil blitt forsterket de siste 20 årene. Du er alene, sier Karl-Johan Kjøde, leder for Laget.

Rar og stusselig

BI-bygget blir beskrevet som en «landsby» som huser 6000 studenter, pluss 50-60.000 bier i en bikube på takterrassen. Som det passer seg huser den private høyskolen en Starbucks-kafé i første etasje. Snart skal Jeanette Merkesdal inn på auditoriet «Finn Øyen» for å høre rektors velkomsttale.

Jeanette Merkesdal kommer fra Egersund, «Sørlandsbyen på vestlandet» som er kjent for sine mange bedehus og som mange av sine jevnaldrende gikk hun på søndagsskole. Da hun ble eldre sang hun i kor og deltok i andre aktiviteter i det lokale misjonshuset. I løpet av ungdomsskolen ga mange av vennene hennes slipp på barnetroen.

– De fleste beholdt verdier slik som «nestekjærlighet», men de fleste tok avstand fra den kristne troen. Noen syntes kanskje at kristendommen var litt rar og stusselig, sier Merkesdal.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også