Les alt for bare 10 kr!

– Det er i grunn ikke noe nytt at det hvite Amerika har veldig mange svin på skogen

Den amerikanske urbefolkningen Osages historie er preget av penger, massedrap, sammensvergelse – og forglemmelse.

Publisert 20. august 2019

Den amerikanske urbefolkningen Osage talte omkring 2000 mennesker i 1920. Gjennom oljeinntekter fra landområder de leide ut, tjente de gode penger. I løpet av 20-årene kunne den sensasjonsjagende pressen fortelle: osagene kledde seg i pels, fikk reist herskapelige hus, leide inn egne sjåfører.

Så begynte likene å dukke opp.

Et stort øde landskap

Opprinnelig levde osagefolket ved Ohio-elven, men i 1825 ble de drevet ut, slik som mange av landets urbefolkninger både før og etter dem. De ble plassert i Kansas, der de slo seg til ro. Femti år senere ble de igjen offer for statlig tvangsforflytning. I begynnelsen av 1870-årene ble osagefolket flyttet til et karrig, ikke-dyrkbart område nordvest i Oklahoma, der de måtte etablere seg på ny.

Lite visste myndighetene at det her befant seg et underjordisk minerallager. Det de hvite amerikanerne trodde var ubrukelige landområder, viste seg å være et av landets største oljereserver. Femti år etter at osagefolket hadde blitt tvangsflyttet, begynte pengene å renne inn.

Osagefolkets plutselige og raskt voksende rikdom kom fra leieinntekter fra oljeboring. I takt med den mer og mer intense pumpingen, økte også utbetalingene. I 1923 mottok de over 30 millioner dollar, hvilket i dagens marked tilsvarer 400 millioner. Pressen mesket seg i de brårike urinnvånernes nye vaner. I forbindelse med en av mange auksjoner, spurte en Harper’s Magazine-reporter seg hvor dette skulle ende. Rikdommen vokste og vokste, og osagefolket skal ha vært verdens rikeste folk per innbygger.

Reporteren skrev: «Osageindianerne er i ferd med å bli så rike at noe må gjøres med det.»

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også