Les alt for bare 10 kr!

Presten som 
ble «verdens 
dyreste fange»

FENGSLET: Den amerikanske presten Andrew Brunson ble anklaget for terrorisme og ­fengslet i Tyrkia. Nå kan han takke Donald Trump for at han er en fri mann. Men kristne i Tyrkia er ­under stadig større press, sier han i dette sjeldne intervjuet.

Publisert 18. august 2019

– Mine prøvelser er en del av Guds plan. Som kristen har jeg ikke annet valg enn å tilgi dem som har gjort meg vondt, og å fortsette med å spre Jesu ­budskap, sier Andrew Brunson.

Den amerikanske presten og misjonæren hadde i 23 år stått i spissen for en liten ­kristen ­menighet i kystbyen Izmir, da de tyrkiske myndighetene en­ ­oktoberdag i 2016 arresterte ham og hans kone, Norine, for å utvise dem fra landet. Etter 13 dager ble Norine Brunson løslatt, men Andrew Brunsons mareritt hadde så vidt begynt.

Den nå 51-årige ­amerikaneren endte med å sitte i fengsel og husarrest i til sammen to år, ­anklaget for en lang rekke ­forbrytelser mot den tyrkiske stat. Ved hjelp av sanksjoner og ­heftige toll­satser på stål og ­aluminium, ­presset USA til slutt Tyrkias ­regjering så hardt økonomisk at uke­magasinet The Economist kalte Andrew Brunson for «verdens dyreste fange».

LES OGSÅ: Straffetiltak for å få pastor ut fra tyrkisk husarrest

I oktober i fjor ble Brunson dømt for medvirkning til terror, men løslatt med henvisning til allerede sonet straff, og fløyet tilbake til USA.

Under sitt fangenskap ble ­Andrew Brunson, som er ­tilknyttet den ­evangelikale ­presbyterianske kirken i USA, kjent på grunn av s­aken. Den ble særlig fremmet av ­innflytelsesrike amerikanske ­evangelikale, som har en ­direkte ­kommunikasjonslinje til president Donald Trump og hans ­visepresident Mike Pence.

Nekter skyld

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også