Les alt for bare 10 kr!

Vilde fikk byen med på ‘klimakrise’

KONGSBERG: MDGs Vilde Håvardsrud (25) er ikke redd for å bli upopulær i «våpenbyen».

Publisert 15. august 2019

– Har du hørt om Twin Peaks?

Vilde Ingeborg Holtan Håvardsruds spørsmål er betimelig. Vårt Lands utsendte tenkte også på David Lynchs dystre TV-serie da Kongsberg kom til syne en regnværsdag i juni. De skogkledde åsene rundt byen lå i tåke.

– Kongsberg har noe litt ­magisk og skummelt over seg – gammel storindustri, gruver, en vakker valgkirke og kanskje ­verdens første krimroman. Så det er «noe» her, ler Håvardsrud lavmælt, og understreker at hjembyen ikke er fullt så dyster som Twin Peaks.

LES OGSÅ: Jonas er historisk ordførerhåp for KrF

Diplomatisk

Miljøpartiet De Grønnes ordførerkandidat ­møter oss i den nær folketomme ­Sakkerkroa ved de nedlagte sølvgruvene. Bilder av alvorlige gruve­arbeidere henger på veggene.

«Noe» er det også med flertalls­koalisjonen som styrer Kongsberg kommune: Frp, Sp, Rødt, KrF, Kongsberglista – og MDG.

– Det går faktisk helt fint. Det er det jeg liker med lokal­politikk. Det er ikke de samme «hat-skillelinjene» som nasjonalt. Jeg stilte som stortingskandidat for to år siden og det var jo forferdelig – konflikter hele tiden, en kamp. Jeg er ganske diplomatisk av meg, sier Håvardsrud.

Koalisjonen ble derimot født av splid. Ap og Høyre tvang fram byggingen av Kongsberg kunnskaps- og kulturpark, på folkemunne Krona. Straffen kom ved valget i 2015. Ap stupte og tapte makten i den gamle bastionen. Høyre-politikere gikk til Kongsberglista, som mobiliserte mot mangler ved storbygget og byplanleggingen.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også