Logg inn

Slank, stram og struttende

Den perfekte kroppen presser seg på i alle kanaler. – I stedet for å spørre barna hvordan de har hatt det på skolen, bør du spørre hvordan de har hatt det på nettet, sier lege Kari ­Løvendahl Mogstad.

Skam-skuespiller Ulrikke Falch­ og den profilerte feministen ­Suzanne Kaluza har startet en aksjon der de klistrer postit-lapper med oppmuntrende ord som «Du er verdifull» og «Du er bra nok» på speil og vegger.

Komiker Maria Stavang, bedre kjent som Piateed, publiserte nylig en video der hun kritiserer motebransjens bruk av begrepet «plus size», og tar til orde for merking av retusjert reklame.

I Bodø har en ungdomsskole delt svømmeundervisninga i ­reine gutte- og jenteklasser, mens bloggerne har fått en egen Sunn fornuft-plakat, som blant annet ber dem være forsiktige med hvor mange bilder de legger ut der kropp er i fokus.

Alle har et uttalt mål om å kjempe mot kroppspresset unge mennesker blir utsatt for, spesielt på nettet.

Viktig visittkort

– Vi må få bort fokuset på at kropp skal være et viktig visittkort i livet, sier Kari Løvendahl Mogstad.

Legen, universitetslektoren og fembarnsmora ga nylig ut boka Kroppsklemma, som handler om hvordan man kan være trygge voksne for barn og unge i et kroppsfiksert samfunn.

– Er du opptatt av om de menneskene du er glad i har sixpack? spør hun.

De fleste vil svare nei, men ikke hvis du snur spørsmålet til å handle om din egen kropp.

Forskere ved Universitetet i Oslo har undersøkt unges selvbilde, og sett på hvor fornøyd de er med utseende, idrettsprestasjoner, skoleprestasjoner, sosial kompetanse, evne til å tiltrekke seg partnere og få nære venner. Her er det en tydelig tendens: Det som påvirker selvbildet ditt aller mest, er hvor fornøyd du er med eget utseende.

– Jeg tror at mange jenter kunne hatt det litt bedre med seg selv hvis de ikke var så opptatt av kropp, sier Tilmann von Soest.

Han er professor i psykologi og har ledet forskningsprosjektet, som fulgte 2.500 ungdommer som ble tilfeldig plukket ut blant elever ved alle landets ungdomsskoler og videregående skoler i 1992, fram til de fylte 31 år. Studien forteller ikke bare at utseende er viktig – i tillegg er jenter mindre fornøyd med eget utseende enn gutter.

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.


Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også