Les alt for bare 10 kr!

«Bratisjka, lillebror, jeg savner deg»

Kan man savne noen man aldri har møtt? For Victoria Lahtinen (31) er svaret enkelt. I 20 år har hun jaktet på lillebroren sin.

Publisert 16. august 2019

Julen 1998: Victoria er ti år gammel. Hun forlater barndommen. Blir voksen.

Sånn kjennes det. I alle fall når hun tenker tilbake. For dette var året hun skulle få den lillebroren hun hadde gledet seg til. Hun hadde bilde av ham på rommet sitt. Han het Aleksej. Bodde på et barnehjem i Russland.

Men i siste liten endret myndigheten i Russland regelverket. Aleksej kom ikke.
– Det var siste gang jeg gledet meg til jul slik barn gjør. Da foreldrene mine spurte hva jeg ville ha, hadde jeg ingen ønsker. Det hadde aldri skjedd før. Det var et vendepunkt. Alt ble litt flatere. Den barnlige gleden var vekk. Jeg var litt på siden av meg selv. Og sånn har det vært i 20 år.

Lillebror, jeg savner deg

Fra hun var fire til hun var ti år hadde Victoria drømt om å bli storesøster. Og drømmen handlet om en lillebror, ikke en lillesøster. Hun likte selv å leke med biler og motorer. Hun ville ha noen å leke med.
Mens hun ventet på Aleksej lærte hun seg russisk fra kassetter som faren tok med hjem fra biblioteket. Foreldrene øvde også på språket, men la det på is da adopsjonen gikk i stå. Victoria stoppet ikke. Hun lærte bokstavene. Satte dem sammen til ord.

Hun skrev jukselapper på skolen på kyrillisk, uten at lærerne skjønte hva krusedullene hennes innebar. Hun lærte seg barnesanger på russisk. Fortsatt kan hun 250 av dem.

– Håpet var så sterkt. I det lille hodet mitt hadde jeg lovet å finne ham. Det var nok mest et løfte til meg selv. Men det var det universet jeg pustet i.

«Bratisjka, ja skutsjaju po tebe. Lillebror, jeg savner deg», pleide hun å hviske før hun sovnet.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også