Logg inn

Piller langt fra lykken

På 1990-tallet ville legemiddelindustrien bevise at psykiske lidelser kommer av feil på hjernen. Å finne mening ble en nøkkel for Ingeborg Senneset.

«Overlegen vil medisinere meg. Med antidepressiva, jeg som ikke er depressiv. Med antipsykotika, jeg som ikke er psykotisk. Med beroligende, jeg som nå gjør alt for å bli rolig uten spiseforstyrrelsen. (...) Jeg vil kjempe, ikke ha puter under armene, for hva vil skje når puten forsvinner? (...) Hvordan skal jeg lære å mestre om jeg ikke får sjansen til det?»

I boken Anorektisk skildrer Ingeborg Senneset sykdommen og livet på sykehus fra innsiden. Hun følte seg presset til å ta medisiner. Nektet hun, fryktet den unge pasienten at hun ville miste behandlingsplassen.

Kjemikalier er blitt en viktig del av behandlingen innen psykisk helsevesen. Men bildet av pillenes suksess har begynt å få alvorlige sprekker. Brukere kritiserer bivirkninger. Noen dør. Legemiddelbransjen har holdt tilbake negative rapporter, og det snakkes om at forskere og helsepersonell massivt er blitt påvirket til å mene at medisinene virker, selv om det er tvilsomt.

I Norge kan noen kan nå få muligheten til en medisinfri behandlingsplass. Noen snakker om et skifte.

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.

Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også