Les alt for bare 10 kr!

Reddet tusenvis av sultende ukrainere

Vidkun Quisling reddet hundretusener av ukrainere fra sultedøden – mens Josef Stalin gjorde sitt ytterste for å ta fra dem maten.

Publisert 09. august 2019

De uendelige slettene i Ukraina hadde gjennom århundrene ikke bare levert korn til landets egen befolkning på 30 millioner mennesker, men også sørget for at nabofolkene fikk brød på bordet.

Da den sovjetiske revolusjonen i 1917 utløste en blodig borgerkrig, ble de ukrainske bøndene fanget i ei knipetang. 

De var ikke begeistret over bolsjevikenes ideer om et klasseløst samfunn og ønsket slett ikke å bli utsatt for kollektivisering og at staten skulle overta eiendommene deres.


Ransaket gårder

Kommunistlederne i Moskva satset i første omgang på å skvise ut så mye som mulig av den totale kornproduksjonen – slik at industriarbeiderne i de sovjetiske storbyene fikk maten de trengte for å utføre det harde kroppsarbeidet.

Revolusjonsfører Vladimir Iljitsj Lenin sendte i 1921 den fremadstormende Josef Stalin til Ukraina for å se til at alt korn faktisk ble inndratt. Gårdene ble ransaket av hemmelig politi, som tvang bøndene til å avsløre hvor de hadde skjulte lagre med matvarer til seg selv og sine egne.

Resultatet var at menneskene sultet i hjel i stort antall. 

Etter noen måneder reiste politiet på nytt rundt til gårdene. 

Der hvor det stadig var levende mennesker å treffe på, ble disse konfrontert med at de måtte ha gjemt unna fødevarer – for ellers ville de jo allerede ha sultet i hjel.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også