Les alt for bare 10 kr!

En plattform for livet

Da Siri Sande var 19 år, fikk hun innskytelsen å gå i den russiske, ortodokse kirken. Der har hun blitt, og det har betydd alt.

Publisert 11. august 2019

– Slik jeg ser det er oppstandelsen The Big Bang i menneskehetens historie.

Siri Sande har tatt fram en tjukk bok for å vise et bilde av en freske. Det er lett å tenke at her er hun i sving både som arkeologen, kunsthistorikeren og den ortodokse troende.

– Kristi oppstandelse betyr at han gikk ned i dødsriket. På ortodokse monumenter ser du ikke at han stiger opp av graven. Han går ned, rett og slett.

Og dermed gjenoppreises alt, ikke bare mennesket, men hele naturen, ifølge ortodoks tro. Hun peker på bildet.

– Her er han. Dødsriket er totalt åpent. Her nede er mange åpnede låser, og der ligger døden svinebundet under Jesu føtter. Det han gjør, er å rive Adam og Eva ut av gravene. I alt dette heter det at han nedtrampet døden ved døden, slik man synger det i påskehymnene i Den ortodokse kirke.

Unorsk

En mild vind rusker i det lange gresset i hagen bak det gule huset hun eier i Arendal. Litt nede i gata står en blå bil med italienske skilter. Det er bare noen uker siden hun med sine to hunder kjørte hele veien fra Roma der hun bor. Underveis fikk hun tarmslyng. Den 75-årige professoren i arkeologi har høy smerteterskel og kjørte helt fram før hun oppsøkte lege og straks ble operert.

– Men nå er det siste gang altså, for det var ikke så godt. Jeg må kjøre bilen hjem, men neste gang blir det fly.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også