Les alt for bare 10 kr!

‘Alkohol er mer sexy enn ­potetmel’

På Atlungstad brenneri ser de heller til franske vingårder og skotske whiskybrennerier enn tradisjonelle museer når de skal formidle norsk potethistorie.

Publisert 07. august 2019

En fabrikkpipe i teglstein reiser seg nede ved vannkanten utenfor Hamar. Omgitt av en golfbane som profilerer seg som ‘diamanten ved Mjøsa’, ligger det som i dag er akevittbrenneri og restaurant, selskapslokale og kulturscene. 

Og her formidles et stykke norsk historie: Om hvordan poteter er blitt til brennevin:

– Det er viktig å formidle historie. Men det mange måter å gjøre det på, og jeg tror vi ser litt annerledes på verden enn hva mange av museumsbedriftene gjør. Vi er en liten stygg andunge, sier daglig leder ved Atlungstad brenneri, Ole Volden-Sandersen.

Potethistorie

Atlungstad er i dag et museumsbrenneri og kultur­minne. Det er et av 15 ­anlegg som de siste årene har blitt istandsatt gjennom midler fra Riksantikvaren bevaringsprogram for tekniske og industrielle kulturminner. Ulike næringer er representert i programmet, og Atlungstad er eksempel på den landbruksbasert nærings- og ­nytelsesmiddelindustrien.

Nærmere bestemt representerer stedet innlandet, og potetens betydning i norsk industrihistorie.

Skjønt, går man tilbake til 1800-tallet, var det først og fremst potetmelfabrikkene som preget horisonten i Mjøslandskapet. Noen slik fabrikk er imidlertid ikke med i bevaringsprogrammet.

– Alkohol er mer sexy enn potet­mel. Det litt forbudte er alltid mer spennende, sier Volden-Sandersen, og tar fram noen flasker med medisinsk sprit fra det som kalles forbudstiden.

Den ble innledet for cirka 100 år siden. I 1916 ble alt salg av brennevin forbudt ­etter et stortingsvedtak. Forbudet ble opprettholdt etter en folkeavstemning i 1919.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også