Les alt for bare 10 kr!

Men ­lykken var ikke et annet sted

Å lykkes som innvandrer i Norge er ingen gratisbillett til lykke. Det vet gründeren Rebecca Mahboubi en del om.

Publisert 14. juni 2017

Det er formiddag og få gjester i restauranten Mad Fork på Majorstua i Oslo. Eieren er likevel driftig til stede mens hun blir intervjuet av Vårt Land. Stadig vekk er det håndverkere og ansatte som trenger assistanse.

– Jeg tror mine ambisjoner vil drepe meg en dag. Denne restauranten spiser meg opp. Selv om jeg har utrolig mye å være takknemlig for, så savner jeg mitt liv og min fritid, sukker Mahboubi.

Den norsk-iranske kvinnen er tidligere kåret til årets gründer i Norge. Hun er mest kjent som personen som startet Bagel & Juice-kjeden.

– Mange forveksler det å lykkes med å være lykkelig. Slik er det ikke. Det koster mye å lykkes, og når man når min alder, må man spørre seg om det er verdt det. Det går jo ut over helsen, familien og det sosiale livet, påpeker restauranteieren.

Rikere, men fattigere

Det hender at migranter omtales som lykkejegere. Som om vi ikke alle jager lykken. Men noen flytter seg altså over lengre avstander for å finne et bedre liv. Omtrent 800.000 nordmenn utvandret som kjent til Amerika.
I dag bor en kvart milliard av menneskene på kloden i et annet land enn der de ble født. I Norge har 16 prosent av befolkningen innvandrerbakgrunn.
Statistisk sentralbyrå leverte onsdag en rapport om hvordan denne delen av befolkningen har det. Det er ti år siden forrige undersøkelse. Og tallene tyder på at innvandrerne har noe dårligere levekår enn majoritetsbefolkningen.

Hovedfunnene er at innvandrerne har dårligere inntekt og trangere økonomi. De eier sjeldnere egen bolig og har lavere jobbsikkerhet. Likevel er ni av ti tilfreds med jobben sin.

Innvandring og lykke

I den femte artikkelen i Vårt Lands serie om lykke, ser vi på livskvaliteten til innvandrere i forhold til majoritetsbefolkningen. 

Nylig la SSB fram sin rapport om levekår blant innvandrere. Noen sentrale funn: 

Andelen innvandrere i ­arbeidslivet er 66 prosent, mot 80 prosent i befolkningen sett under ett (minst en time betalt arbeid per uke).

Innvandrere som er i jobb tjener mindre, har mer ­rutinepregede jobber og kan i mindre grad påvirke sin egen arbeidshverdag enn snittet for befolkningen.

Innvandrere fra Pakistan og Vietnam eier egen bolig i større grad enn snittet, mens de som kommer fra Somalia ligger langt under.

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også