Les alt for bare 10 kr!

Kicket som var bedre enn dop

«Hva skal man si når en rusavhengig kommer og ber om glutenfritt brød?» Merethe Lindstad (50) lar den henge i lufta. Et standup-show med henne er en reise i historier fra livet på gata.

Publisert 09. august 2019

Vinteren 2008: På ti dager har Merethe Lindstad hatt hjertestans tre ganger. Alle på grunn av overdoser. Ved det siste tilfellet sa en sykepleier på Ullevål Sykehus rett ut til henne:

«Du dauer nå om du ikke legger om».

25 år med dop er mer enn helsen til de fleste tåler. Samtidig: Har man holdt det gående så lenge, tåler man heller ikke abstinensene.

Merethe er der. Hun har ingen plan. Men en dag skjer det noe helt tilfeldig på gata. Hun går rett på sin gamle psykolog.

«Du ser sliten ut», melder damen. Hun tar henne med opp på kontoret. Der tilbyr hun seg å hjelpe til med en søknad om avvenning. To uker senere er Merethe på plass på Tyrili behandlingsinstitusjon på Lillehammer.

Idet hun kommer dit, tenker hun at det er nå eller aldri. Hun sier til terapeutene at hun skal legge om på tre måneder.
Ti år senere er hun der fortsatt.

Men hun har lagt om.

Våpen i lomma

Den første tiden befant hun seg i en boble av subutex og andre medisiner. På det meste fikk hun 21 piller hver morgen og 11 om kvelden. Alt for å erstatte avhengigheten av stoffer som var enda verre.

– Kroppen skalv og svetten rant. Et stykke ut i denne tøffe prosessen skjønte jeg at jeg var like mye hekta på kriminaliteten som fulgte med, som av rusen i seg selv.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også