Les alt for bare 10 kr!

‘Den som dyrker mat, kaster den ikke’

Fra kjøkkenhagen ser Barbro Raen Thomassen på verden. Jorda, himmelen og alt i mellom, henger sammen. Graver vi hendene ned i jorda og dyrker den, stort eller lite, forstår vi mer.

Publisert 30. juli 2019

Da Barbro Raen Thomassen var 11 år, hadde hun sin første sommerjobb. På landbruksskolen i Søgne, der hun vokste opp, krøyp hun på knærne gjennom rader av grønnsaker og lukte ugress. I sommersola ble hun stekt på ryggen og var kritthvit på magen.

Det beste var å tjene egne penger. Selv om det å luke ikke var spesielt gøy, fikk hun et basisgrunnlag i livet; det ga henne en forståelse av hva det å dyrke jorda handler om.

– I ettertid er jeg glad for den lukinga.

Utsikt

Kunstneren Barbro Raen Thomassen bor sammen med ektefellen Tore i et hus bygd oppi skogen, noen kilometer fra Birkeland, nær Kristiansand. Det var bare skog før de fikk bygge. Nedenfor huset står verkstedet de begge bruker. Foran verkstedet ligger kjøkkenhagen, hvor Raen Thomassen ikke bare dyrker maten de spiser. Det er utsikten til verden som er det viktigste: Den truede kloden.

I den nye boka Jord og himmel om du vil, skriver hun om det som opprører og gleder, alt sett fra kjøkkenhagen, jorda, plantene, insektene og fuglene.

Og om at alt ikke bare er enkelt eller morsomt. Å luke i en kjøkkenhage er ikke gøy, men det gir glede. Fordi det er nyttig, og gir deg noe tilbake. Det er en forskjell.

– Hvorfor snakker man om en lettstelt hage som et ideal? Vi snakker da ikke om lettstelte mennesker, sier hun.

Hagen, som mennesker, trenger omsorg og stell. Hun kaller sjelslivet den «indre hagen» som må få tilførsel av næring, så den ikke tørker ut.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også