Les alt for bare 10 kr!

Pavens klimaløsning

I sin tekst om klodens framtid gjør paven det Gro Harlem Brundtland ikke klarte, mener forskeren William Lafferty. Han tror miljøencyklikaen betyr mer nå enn da den kom.

Publisert 28. juli 2019

‘Det er mange ting som må endre kurs, men det er først og fremst vi mennesker som må forandre oss. Vi mangler bevissthet om vårt felles opphav, om vår gjensidige tilhørighet, og om en fremtid som skal deles med alle’. 
(Pave Frans i klimabrevet Laudato Si’)

Hos forlaget St. Olav er pavens klimabrev Laudato Si’ fra 2015 nettopp trykket i tredje opplag på norsk. Vanligvis trykker forlaget 300 eksemplarer av pavelige lærebrev. Nå er 1.550 eksemplarer solgt.

– Det er inspirerende å se at pavens klimabrev ikke har vært et blaff, men at teksten fremdeles engasjerer, fire år etter at den utkom. Grunnen til at den har solgt såpass godt i Norge, er uten tvil at den har nådd langt ut over ­katolikkenes egne rekker, sier forlagssjef Kristine Dingstad.

En av dem som har lest ­encyklikaen i senere tid, er William Lafferty. Han er professor emeritus i statsvitenskap og har brukt store deler av karrieren på å undersøke hvordan verden har fulgt opp målene om bærekraftig utvikling. Høsten 2016 deltok han på en internasjonal forskersamling i Østerrike for å si noe om hvor verden står.

– Jeg måtte oppsummere med at vi står ikke, vi sitter. Ting er blitt sittende fast i et system som vi arvet fra Rio i 1992 og hele Brundtland-opplegget. Det viste seg ikke i stand til å treffe de tøffe beslutningene, forteller Lafferty.

Høsten 2018 var han invitert til et forskermøte i Roma av forskere­ som følger opp pavens Laudato Si’, og Lafferty måtte lese encyklikaen.

– Jeg ble virkelig helt forbauset, sier han.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også