Les alt for bare 10 kr!

Miraklenes tid er ikke forbi

Den franske landsbyen Lourdes er en av verdens mest populære pilegrimsdestinasjoner. Hit kommer mennesker som søker helbredelse.

Publisert 28. juli 2019

Den lille og i utgangspunktet lite bemerkelsesverdige franske byen Lourdes ved foten av Pyreéene har de seneste 150 årene blitt et valfartssted som er særlig viktig for pilegrimer som søker helbredelse. Her lar flere hundretusen mennesker seg hvert år senke ned i badekar fylt med kildevann i håp om å bli friske.

Åpenbaringen i grotten

Historien om mirakelet i Lourdes begynte i 1858, da den 14-år gamle bondedatteren Bernadette Soubirous var ute og sanket ved sammen med noen venninner.

De siste årene på 1850-tallet var en hard tid for bøndene i Pyrenéene-området. Avlingene slo feil, og regnet uteble i lange perioder. Bernadettes familie manglet ofte penger til husleie, og var stadig på flyttefot, fra det ene falleferdige huset til det andre.

I tillegg var flere av barna i familien sykelige, mente foreldrene, som var særlig bekymret for Bernadette, som led av voldsomme astmaanfall.

Bernadettes skrøpelige helsetilstand skal ha vært grunnen til at hun fikk øye på det myke lyset fra Massabielle-grotten ved Gave-elven da hun var ute og sanket ved med noen venninner.

Fordi Bernadette var redd for å bli våt på bena gikk hun en annen vei enn de andre. En lyd, lik ett lett vindkast, fikk Bernadette til å snu seg mot grotten. Der så hun en ubeskrivelig vakker kvinne som tegnet korsets tegn, og ba Bernadette komme nærmere.

Det turte ikke 14-åringen, som heller løp tilbake til venninnene og fortalte om hva som hadde skjedd. Da hun kom hjem til foreldrene fikk hun juling, og streng beskjed om ikke å dra tilbake til grotten i fjellet.

Men det gjorde hun. I ukene etter det første møtet åpenbarte kvinneskikkelsen seg flere ganger for Bernadette. Etter hvert ga kvinnen til kjenne at hun var Den ubesmittede unnfangelse. «Jeg lover deg ikke lykke i dette livet, men i det neste», sa kvinnen.

Ryktene om Bernadettes opplevelser i fjellgrotten begynte å gå i landsbyen Lourdes. Bernadette fortsatte å besøke grotten, og stadig flere skuelystne fulgte etter henne. Ingen andre enn Bernadette så den vakre kvinneskikkelsen. Men landsbyboerne fascinertes likevel av Bernadettes «stille ekstase» i møte med åpenbaringen i grotten.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også