Les alt for bare 10 kr!

Jonas er historisk ordførerhåp for KrF

Jonas Andersen Sayed (21) brenner for å få flomsikret bygdas sentrum og få til en ferieklubb for barn. KrF-kometen kan bli Norges yngste ordfører.

Publisert 24. juli 2019

I den lille kommunen med litt over 3.300 innbyggere kan Sayed få satt et merke: Holder KrF stillingen og forhandler godt, kan han bli den yngste ordføreren i en norsk kommune.

– Det har gått rimelig fort, dette, sier Sayed, om veien inn i politikken.

Da han for litt over fire år siden var på utvekslingsopphold i Sveits, fikk han telefonen som startet et hektisk politisk liv:

– Jeg hadde vært Ungdomsrådets representant i 17. mai-komitéen, og en kjenning derfra ringte meg. Spørsmålet var om jeg ville stå på KrFs kommuneliste, forteller Sayed.

I ilden – straks

Noen måneder senere krysset bygdas KrF-velgere ham uventet inn i kommunestyregruppen.

– Da ville jeg prøve å gjøre det beste ut av det. Jeg satte meg inn i viktige saker. De andre KrF-erne må ha sett noe i meg, for jeg fikk oppgaver med en gang, forteller han.

Han var faktisk bare 17 år da han første gang møtte i kommunestyret. Nå har han arvet plassen fra KrF-ordfører Trond Arne Pedersen på toppen av partilisten. Et grunnfag i statsvitenskap kom på plass i vår – men de store studieplanene er på vent.

LES OGSÅ: Rødts Ragna Vorkinnslien vil ikke ha strippebule i byen sin

Flom-kamp 

Selv om hjemkommunen i Dalane i Rogaland er liten, er utfordringene tøffe. Hjørnesteinsbedriften Titania sliter, permitteringer er i verksatt. Kommuneøkonomien er ikke altfor god. Men lagånden i Sokndal er bra: Folk stiller opp for hverandre. TV-seere fikk se dette da skogbranner herjet tidligere i år.

Slik var der også under ekstremværet i oktober 2017: Da ble deler av kommunen herjet av flom og boliger isolert.

– Den største lokale hjertesaken min er å få flomsikret elva Sokna. Om 200-års-flommen kommer, vil førsteetasjen av rådhuset ligge under vann. Flomfaren stopper hele sentrumsutviklingen her, forteller han.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også