Jonas er historisk ordførerhåp for KrF

Jonas Andersen Sayed (21) brenner for å få flomsikret bygdas sentrum og få til en ferieklubb for barn. KrF-kometen kan bli Norges yngste ordfører.

Reportasje

I den lille kommunen med litt over 3.300 innbyggere kan Sayed få satt et merke: Holder KrF stillingen og forhandler godt, kan han bli den yngste ordføreren i en norsk kommune.

– Det har gått rimelig fort, dette, sier Sayed, om veien inn i politikken.

Da han for litt over fire år siden var på utvekslingsopphold i Sveits, fikk han telefonen som startet et hektisk politisk liv:

– Jeg hadde vært Ungdomsrådets representant i 17. mai-komitéen, og en kjenning derfra ringte meg. Spørsmålet var om jeg ville stå på KrFs kommuneliste, forteller Sayed.

I ilden – straks

Noen måneder senere krysset bygdas KrF-velgere ham uventet inn i kommunestyregruppen.

– Da ville jeg prøve å gjøre det beste ut av det. Jeg satte meg inn i viktige saker. De andre KrF-erne må ha sett noe i meg, for jeg fikk oppgaver med en gang, forteller han.

Han var faktisk bare 17 år da han første gang møtte i kommunestyret. Nå har han arvet plassen fra KrF-ordfører Trond Arne Pedersen på toppen av partilisten. Et grunnfag i statsvitenskap kom på plass i vår – men de store studieplanene er på vent.

LES OGSÅ: Rødts Ragna Vorkinnslien vil ikke ha strippebule i byen sin

Flom-kamp 

Selv om hjemkommunen i Dalane i Rogaland er liten, er utfordringene tøffe. Hjørnesteinsbedriften Titania sliter, permitteringer er i verksatt. Kommuneøkonomien er ikke altfor god. Men lagånden i Sokndal er bra: Folk stiller opp for hverandre. TV-seere fikk se dette da skogbranner herjet tidligere i år.

Slik var der også under ekstremværet i oktober 2017: Da ble deler av kommunen herjet av flom og boliger isolert.

– Den største lokale hjertesaken min er å få flomsikret elva Sokna. Om 200-års-flommen kommer, vil førsteetasjen av rådhuset ligge under vann. Flomfaren stopper hele sentrumsutviklingen her, forteller han.

Myk styring

Men da trenger Sayed og politikerkolleger hjelp i flere hundremillionersklassen fra statlig hold. Da er et bredt kontaktnett – som Sayed også har mot rikspolitikken – verdifullt.

– Hvordan omsetter dere KrF-makten i verdipolitikk?

– Mange setter pris på å ha noen i kommunestyret med det menneskesynet som vi har. Jeg tror ikke vi skal undervurdere det. Litt av KrFs suksessoppskrift her er at vi har klart å kombinere myke saker om familie og oppvekst – og samtidig være det ansvarlige styringspartiet. Det er en god kombinasjon.

Fritidshåp

Bygda har en sterk pinsemenighet, der Sayed selv er aktiv. KrFs solide posisjon skyldes ikke bare den, men i følge Sayed at folks tillit til partiet generelt er stor.
På kjøretur i kommunen viser han Vårt Land den nye, populære lekeplassen og parkområdet – hverdagssaker som KrF har ivret for. Før det bærer til «hvitmalte» Sogndalstrand, idyll med åpne Nordsjøen utenfor. Stedet er utviklet til et kjent kultur- og turiststed – og gir kommunen oppmerksomhet.

– Finnes det en sentral KrF-sak du gjerne vil ha på plass?

– Jeg gleder meg til når KrFs fritidskort fra regjeringsavtalen kommer, det vil vi bruke lokalt, svarer Sayed og forteller at han også brenner for en ferieklubb for barn.

– Det er blitt nedstemt, men jeg håper å få det på plass.

Kamp for Ropstad

Kommunepolitikken ble også veien inn i sentralt KrFU-arbeid, der han nå er fylkesleder. Sterk politisk innsats gjorde ham også til nummer to på KrF-listen ved fylkestingsvalget. Sayed var svært aktiv i kampen for at blå side skulle vinne KrFs veivalg i fjor høst.

– Hvor viktig for deg var det at Kjell Ingolf Ropstads linje vant?

– Jeg ville nok fortsatt med KrF-arbeidet uansett, for det å havne i regjering var viktigst for meg. Ellers ville ikke KrF blitt tatt seriøst som styringsparti. KrFs verdier er så sterke at vi bør kunne styre et land med dem også.

LES OGSÅ: Venstre-Even vil være motpol til FrP

Dro til KD

Sayed er fascinert av den fremgangen det svenske søsterpartiet KD har hatt under Ebba Busch Thor. Sammen med kolleger i Rogaland KrF dro han i vår på studietur til KDs sentrale partiapparat i Stockholm.

– Hva mener du KrF kan lære av svenske KD?

– Asylpolitikken deres og en liberal retning i mange verdispørsmål bør ikke overføres til KrF. Men tydelighet om kristendemokratisk ideologi og jobbing for ikke å trekke i ulike retninger, kan KrF som parti lære av.

LES OGSÅ: Linn-Charlotte har politikken i blodet

Sayed? Indisk

Etternavnet Sayed er indisk. Faren er opprinnelig derfra, men studerte i Europa og ble med moren til Jonas hjem til Sokndal. Ingen av foreldrene har drevet aktiv politikk.

– Unge politikere møtes gjerne med at «de har ikke erfaring nok»?

– Da jeg ble ordførerkandidat ble det nettopp begrunnet med at jeg hadde viktige erfaringer med meg. Jeg er ydmyk for at erfaring er kjempeviktig, men innad i en partigruppe er man forskjellige og kan bruke hverandre til det beste. Men det å bli ordførerkandidat grublet jeg nesten en måned på, avslører han.

Drøm om bygda

Og det er slett ikke karriere i rikspolitikken han går rundt og drømmer om:

– Det gir mening for meg å gi noe til lokalsamfunnet her og KrF. Jeg gjør det nå, så får vi se hva som skjer. Det er kanskje litt utypisk: Jeg brenner for å bygge lokalsamfunnet som jeg er så glad i. Det er her jeg har lyst til å bli gammel og stifte familie – som kan oppleve hvor fint det er å bo i en slik fantastisk bygd, sier Andersen Sayed.

---

10 kjappe med Jonas Andersen Sayed

  • 1. Hva sier du til å bygge ny moské i din kommune?
  • – Jeg tenker at det er greit. Vi har jo trosfrihet.
  • 2. Vil du stramme inn eller liberalisere skjenketidene?
  • – De er greie som nå. Derfor bør de hverken utvides eller innskrenkes.
  • 3. Hva er ditt klimagrep for å senke utslipp i din kommune?
  • – Det som en gang var Norges største vindkraftverk ligger ovenfor sentrum. Vindparken produserer masse strøm, og er jo et klimatiltak. Et havvindkraftverk er foreslått, men der trenger vi mer kunnskap. Vi bør ikke ha mer vindkraft på land, i alle fall.
  • 4. Færre eller flere flyktninger til Sokndal?
  • – Ikke færre, i alle fall. Men får vi en ny anmodning om å ta imot flyktninger, så vil jeg ikke avvise det.
  • 5. Ja eller nei til bindende samarbeid over blokkgrensen?
  • – Jeg har gode relasjoner til folk i alle partier. Men tradisjonelt har KrF her samarbeidet med høyresiden.
  • 6. Vil du tilrettelegge for at religiøse skolelag skal få holde møter i skoletiden?
  • – Ja.
  • 7. Bør kommunen din være raus med midler til kirker og andre religiøse bygg?
  • – Ja, for dette handler om å anerkjenne det viktige arbeidet trossamfunn gjør i en bygd.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Reportasje