Les alt for bare 10 kr!

– Å få barn gir en mulighet til å fortape seg i noe

Silje Bekeng-Flemmen ville skrive noe som løftet fram det omsorgsarbeidet foreldre gjør. Men er det ikke egoistisk å få barn i vår tid?

Publisert 26. juli 2019

– Jeg har ikke vært interessert i å skrive et pardrama, der barnet bare er et springbrett til den psykologiske konflikten. Jeg har vært mer interessert i det ideologiske og eksistensielle rundt det å få barn, sier Silje Bekeng-Flemmen.

I 2018 skrev hun et essay i Klassekampen, der hun etterlyste litteratur om det å få barn, som ikke enten var instrumentelle guidebøker til nybakte foreldre, eller nedtrykte bøker om fødselsdepresjon. «Hvor er de andre,» spurte hun: «De om yngelpleiens emosjonelle høyder og dybder, de fysiske endringene, overskridelsen, det håndfaste, tunge arbeidet og den mentale utfordringen og gleden det innebærer å bli to, for siden aldri riktig å bli bare én igjen.»

Så kom «barselbølgen» i fjor høst. Kjersti Annesdatter Skomsvold, Mikkel Bugge, Heidi Furre og Inger Bråtveit var bare noen av forfatterne som viet hele bøker til barseltiden. Dagbladet-kritiker Endre Ruset mente at det var en «tsunami av brystmelk» som traff bokmarkedet og skapte furore.

– Jeg kan nesten ikke forklare hvor provosert jeg ble av det. Jeg måtte sitte på Dagsnytt 18, fire måneder etter at datteren min var født, og forklare at det å føde ikke er middelklasseproblematikk, at de føder i arbeiderklassen også.

Nå har hun altså skrevet sin egen barselroman.

LES OGSÅ: Marie Aubert skriver om å være voksen, barnløs og misunnelig

Bjørnemamma i bur

I Velkommen til dyrehagen skildrer Bekeng-Flemmen den første tiden med barn. Hovedpersonen Lisa har alltid tenkt at hun aldri skal ha barn. Men så treffer hun en mann som anser det som en selvfølge, og plutselig er hun blitt tobarnsmor. Gjennom en fragmentarisk fortelling får man et innblikk i kaoset det er å sette et annet menneske til verden.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også