Les alt for bare 10 kr!

Lisbeth Røyneland tåler ikke lukten av liljer. De minner henne om terrordagen.

– Det er tøft å bygge et nytt liv. Alle som har mistet et barn skjønner det, sier Lisbeth Røyneland som mistet sin datter Synne på Utøya for åtte år siden.

Publisert 21. juli 2019

– Hvordan reagerer kroppen din når du hører ordene «22. juli»?

– Den spenner seg. Det er en beskyttelsesreaksjon som kommer automatisk.

– Er det noe du har kjent på mer med årene?

– Nei, jeg kjenner vel litt mindre på det, men den er der fortsatt. Særlig nå når vi nærmer oss 22. juli, merker jeg at jeg er spent og har veldig kort lunte.

Lisbeth Røyneland er leder for Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli. I dag skal hun holde to taler, én ved minnestedet utenfor Høyblokken, og én senere på Utøya. Hun skal også legge ned krans sammen med Erna Solberg, Jonas Gahr Støre og AUF-leder Ina Libak.

– Gjemmer meg

– Din posisjon gjør deg til et ansikt for alle de som mistet noen 22. juli. Hva gjør det med deg på selve dagen?

– Jeg gjemmer meg noe bak den rollen på 22. juli. Men på kvelden etter at markeringen er ferdig setter jeg stor pris på å være sammen med de andre etterlatte på Sundvolden hotell. Da er det ingen forventninger.

– Har du gått ut av rollen igjen da?

– Ja. Da kan jeg slappe helt av, og så siger jeg litt sammen. Den kvelden på Sundvolden hotell er noe jeg faktisk ser fram til.

Sundvolden hotell ble brukt som et senter for overlevende og pårørende etter drapene på Utøya. I forbindelse med minnemarkeringene pleier flere av de berørte og etterlatte å bo og oppholde seg der.

Må være sterk

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også