Logg inn

Ut av nettfella

Psykolog sammenligner sosiale medier med dop. 
Prest Stian Kilde Aarebrot arrangerer nettavrusningskurs 
og praktiserer nettfaste.

 Så godt som alle er «på nett». Men hvor godt er det for oss? Etter den søte nettkløen, opplever stadig flere den sure svien – nettet kan bli vanedanende. Det gjelder ikke minst Facebook. Med over 3,2 millioner aktive brukere,­ er Facebook det mest brukte­ 
nyhets- og debattmediet i Norge.
John Petter Fagerhaug er psykolog, foredragsholder, rådgiver og konsulent. Han har spesialisert
seg på mellommenneskelige ­rela-
­sjoner og stressmestring – hvor nettopp bruken av sosiale­ medier spiller en stadig større rolle.
– Særlig Facebook har mange fallgruver. Jeg sier ikke at man ikke skal være på Facebook, eller ikke vil ha glede og nytte av å bruke det, for det kan være et kontaktskapende sted, fylt med informasjon og humor. Men er vi ikke bevisste på hvordan vi bruker et slikt medium, kan det gjøre at vi fjerner oss fra det å være menneske.
– Hvordan da?
– Det er som med dop; det kan bli en nedsløving av hverdagen vår. Er man blitt skjermjunkie, kan man fort oppleve at man lever et bortkastet liv. Slik dopens funksjon er kunstig glede og moro, og en flukt bort fra seg selv og virkeligheten, kan også overdreven nettbruk bli en døyv­ing av kroppens og sjelens ­signaler, som igjen kan føre til avhengighet.

Tapper energi

Ved å leve et liv på Facebook, konstruerer og ­regisserer man sin egen verden, hevder John Petter Fagerhaug.
– Man utelater ofte ubehag og smerte, som gjør nettlivet til et veldig mangelfullt liv. Frykten blir ofte større, man står i fare for å få angstreaksjoner. Digital mestring er noe annet enn virkelighetsmestring. Blir den digitale verden det eneste stedet vi mestrer, har vi et stort problem.

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.

Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også