Les alt for bare 10 kr!

Christine er en av de første i Norge som tester et klimavennlig fly

Christine Evjen (18) skal på prøvetur i Norges eneste elfly. Hun venter spent på ny teknologi som skal frakte henne rundt i verden uten å gi flyskam.

Publisert 22. juli 2019

– Sett deg inn med rumpa først, sier pilot Helge Storflor.

Med sine 162 centimeter tar Christine Evjen igjen Norges første elfly i høyden. Alpha Electro er et lite lett, helelektrisk propellfly med et vingespenn på 10,6 meter, anskaffet av Avinor i fjor. Det lille flyet er et stort symbol på det grønne skiftet.

Flyet har plass til bare to personer, to batterier og en fallskjerm som skytes ut ved en eventuell nødlanding.

Lett å fly

Med ett dytt på halen svinger Helge Storflor hele flyet rundt. Det veier så lite at han nærmest kan dra det med seg bortover på Kjeller flyplass i Skedsmo. Helge Storflor er flyinstruktør ved Norges Luftsportforbund og verdens første sertifiserte elflypilot.

Setene er trange, og dekket med fint, beige skinn. Når piloten skrur på batteriet, vekkes de små og fargerike skjermene på dashboardet.

– Det er utrolig morsomt, og ekstremt lett å fly et elfly. Du flipper på et par brytere, og så er det bare å gi full gass. Det er ingen oppvarmingstid eller væsker, så ingen olje- eller bensinsøl, sier Helge som sitter med hodet nesten i taket laget av plexiglass.

De to batteriene veier 58 kilo hver, og trenger ikke varmes opp. Så snart gassen trykkes i bånn, tar den sterke formiddagsvinden tak i vingene og løfter det hvite flyet opp i været.

Før Christine vet ordet av det, svever hun støysvakt 300 meter over bakken. Gjennom teknologi som dette skal nordmenn kunne reise klimanøytralt noen tiår fram i tid.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også