Les alt for bare 10 kr!

«Så lite jeg jobber med døden, og så mye med livet»

Gravferdskonsulent Anne Marie Brenne fant drømmejobben.

Publisert 18. juli 2019

«Å gravlegge våre døde er en samfunnsoppgave, men også en jobb som bringer oss inn i det aller mest private» skriver Anne Marie Brenne i boka Elsket og savnet – En gravferdskonsulents betroelser som snart er klar for utgivelse.
Gravferdskonsulenten tar imot oss iført svart blazer, svart skjørt og små perleøredobber. Lokalene til Wang begravelsesbyrå på Nordstrand er lyse. På disken foran et utvalg gravsteiner og en samling miniatyrbiler i svart lakk, brenner et telys.

Anne Marie Brenne leder oss inn på et samtalerom. Det ligger brosjyrer på et bord i hjørnet. Foran oss er glass og en mugge vann. Brenne smiler og spør om vi vil ha kaffe. Så langt er ikke mottagelsen særlig annerledes enn den vi ville fått om vi var pårørende som søkte gravferdskonsulentens hjelp til å stede en av våre avdøde til hvile. Men stemningen rundt bordet er nok lystigere enn vanlig.

Vi besøker Anne Marie Brenne i det som er hennes drømmejobb.

Piknik

Når folk spør henne om det ikke er trist å jobbe med døden, har det slått henne: «Så lite jeg jobber med døden, og så mye med livet.»

Da hun var barn, pleide hun og venninnen å ha pikniker på kirkegården sammen. Den lå rett i nærheten av der de bodde.

– Vi plukket blomster i skogkanten for å pynte gravene, smugrøkte, så på bryllupene borte i kirka og drømte om kjærligheten, sier hun.

På sett og vis har kirkegårdene alltid vært der i hennes liv, og ikke bare som en trist påminner om det uunngåelige. Den har vært et sted som rommer mye liv, og historiene til dem som levde.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også