Angriper strippereklame

– Vi skal ikke ha strippebule i byen vår, sier Rødts Ragna Vorkinnslien (29), mens hun fjerner uønskede tilbud fra en reklamesøyle.

Reportasje

Rødts gruppeleder i Trondheim stopper opp, setter sykkelen fra seg og river raskt ned ­plakatene til en strippeklubb.

– Det er salg av kvinnekroppen. Det er ikke greit, sier Rødts ordførerkandidat i Trondheim.

Med sine 29 år er Vorkinnslien ingen ­politisk nybegynner.

Verv i byens organisasjonsliv og fire år som gruppeleder i ­bystyret står på CV-en. Det samme gjør fylkessekretær i ­Human-Etisk Forbund, røper hun, vel inne i ærverdige Trondheim rådhus.

– Jeg er ikke medlem, men kunne ikke ha jobbet der hvis jeg var uenig med dem, sier hun, mens fotografen prøver ut lyset i festsalen ved inngangen.

Som gruppeleder har hun vigselsrett og må med jevne mellomrom vie bysbarn i den gamle salen.

Abassi-familien

– Skal du i demonstrasjonen i morgen?

Venstres kommunalråd, Erling Moe, er på vei hjem for dagen. Han stopper opp:

– Kanskje!

Én sak dominerer i Trondheim denne junimåneden: Utsendelsen av den afghanske Abassi-­familien – en mor og hennes tre barn på 16, 20 og 22 med sterke røtter i byen.

LES OGSÅ: Venstre-Even vil være motpol til Frp

Det vakte reaksjoner at moren var bevisstløs under utsendelsen. Hun ble returnert til Norge­ av helsemessige årsaker og ­søsknene sendt hjem da Afghanistan ikke ville ta imot mot dem. Familien kom som asylsøkere i 2012, men mistet oppholds­tillatelsen i 2014.

– Mange fikk sjokk. Man tenker­ at vi ikke er sånn i trygge Norge, at «skrekkhistoriene» er enkelttilfeller, sier Vorkinnslien, som har funnet et tomt møterom for intervjuet.

– Men vi som har jobbet med dette vet at de er jo ikke det. Det er sånn hver eneste gang. Man henter barn midt på natta med politibil og sender dem ut mens foreldrene er i håndjern. Slik er retningslinjene.

«Folket for Ragna»

Vorkinnslien er energisk, «en sånn som smalltalker i heisen». Hun ler mye og hjertelig. Som stortingskandidat i 2017 fikk hun sin egen grasrotkampanje – «Folket for Ragna»:

– Den bare levde sitt eget liv. Masse nye folk engasjerte seg. Det var jo dritkult å drive valgkamp.

Rødt er i medvind nasjonalt og lokalt. Med det følger økt kritisk søkelys. For Vorkinnslien er skremsler om kommunistene i Rødts antidemokratiske potensial fremmed. Hun synes partiet­ føles mer som en mangfoldig folke­bevegelse om dagen:

– Felles i bånn har vi en klasse­analyse. Alt jeg gjør, skal bidra til å utjevne forskjeller, sier hun.

Lesvos

Tidligere samme dag vedtok formannskapet at Abassi-­familien må få komme hjem. Trondheim Ap, Høyre, Venstre og KrF ber stortingsgruppene sine endre retningslinjene i asylforliket fra 2015.

De ideologiske skillene mellom Frp og røkla, og internt i partier som Ap, blir plutselig synlige i den vanligvis så teknisk-administrative bypolitikken, mener Vorkinnslien.

Engasjementet for flyktninger ble vakt da hun som kunstfotostudent skulle gjøre et prosjekt på den greske øyen Lesvos under flyktningkrisen i 2015. Hun endte opp med å hjelpe ankomne flyktninger i stedet. Som fotograf var det en surrealistisk opplevelse, minnes hun:

– En natt kom det masse ­båter med masse barn. Fotografene­ sprang fram og knipset vilt. Én sprang på meg så jeg mistet en baby i vannet. Sånn skal jeg ­aldri være.

Systemkritikk

Rødt er et systemkritisk parti, som vil bort fra kapitalisme og flytte beslutninger nærmere folk.

Vorkinnslien blir svar skyldig på spørsmål om hvordan man er systemkritisk i lokalpolitikken. Men får vi ikke noen glimt i det store møterommet på Rådhuset?

• I kritikk av «demokratisk ­underskudd» og beslutninger som «tas på bakrommet» under­ ordfører Rita Ottervik (Ap) sin storkoalisjon.

• I frustrasjon over byrådets privatisering i frykt for at overnasjonale instanser som ESA «kanskje skal sende et brev og si at det her må vi se på, fordi vi ikke er helt sikre på at dere ­følger reglene».

---

Ragna Vorkinnslien

  • Alder: 29
  • Yrke: Kunstner
  • Parti: Rødt
  • Kommune: Trondheim. Styres av Ap, SV, Sp, KrF, MDG og Pensjonistpartiet.

---

• I motvilje mot å trekke fram enkeltsaker på bekostning av helheten og strukturene de inngår i.

• I vantro over at kommunen kan gå med stort overskudd og samtidig «kutte inn på drift på nesten alle områder» – av budsjettekniske årsaker.

– En ny analyse sier rusomsorgen vår er på rødt nivå, fare for liv og helse, og så er man ikke villig til å bevilge penger. Det er helt uforståelig.

Like uforståelig for Vorkinnslien, er Trondheim Arbeiderparti og ordfører Rita Ottervik.

LES OGSÅ: Linn-Charlotte har politikken i blodet

---

Viktigste saker

  • 1. Vi er for opptatt av enkeltsaker i politikken, særlig i kommunepolitikken. Vi må se det store bildet. For meg handler det alltid om sosial utjevning. Alt vi gjør, skal bidra til det. Så jeg kan egentlig si én ting, og det er det, haha! Men jeg skjønner at det kanskje ikke passer inn i formatet.
  • 2. Vi vil i alle fall fortsette å jobbe med den økonomiske forståelsen i Trondheim i valg­kampen. At vi går med stort overskudd og ­samtidig kutter inn på drift overalt av budsjett­tekniske årsaker, er uforståelig.

---

Trønderturbulens

Det har vært fire turbulente år i bystyret med Giske- og Olsø-sakene, strid om «superbussen» og byens miljøpakke.

Ap har stått i sentrum og tatt sin straff på målingene. 31 prosent i juni (Adressa/NRK) er ned ti prosent mot valget i 2015.

Siden Otterviks rødgrønne ­allianse ble til i 2003 har flere partier blitt innlemmet – sist Venstre og Pensjonistpartiet. Det ble for mye for SV, som takket for seg i fjor vinter. Nylig gikk Venstre ut igjen.

– Det startet faktisk som et rødgrønt prosjekt. Det er borte. Det er det mest uheldige som har skjedd de siste årene, sier Vorkinnslien.

Forskjøvet maktbalanse

Likevel åpner Rødt for samarbeid med Ap, SV og MDG etter valget.

Maktbalansen på venstresiden kan bli forskjøvet. Rødt ble målt til 8,5 prosent i juni – opp seks prosent fra 2015.

– Men alt i dag har Ap, SV og Rødt flertall. Vi kunne hatt en helt annen styring. Jeg klarer ikke forstå hvorfor de tok med Venstre. Det gir ingen mening, sier Vorkinnslien oppgitt.

Vaffel og frelse i friminuttene er ikke greit.

—   Ragna Vorkinnslien

---

Spørsmål & svar

  • 1.Hva sier du til å bygge ny moské i din ­kommune?
  • – Jeg har ikke noe syn på det. Det er verken ­bedre eller dårligere enn å bygge en kirke.
  • 2. Vil du stramme inn eller liberalisere ­skjenketidene?
  • – Jeg vil ha dem akkurat som de er i Trondheim, klokken to. Vi er for en forholdsvis restriktiv alkoholpolitikk. Vi ønsker ikke en utvidelse av salgstidene på Vinmonopolet og i butikkene.
  • 3. Hva er ditt klimagrep for å senke utslipp i din kommune?
  • – Hvis jeg skal si én ting i kommunen, så er det å bygge bybane. Det aller meste vi ønsker å endre i klimapolitikken, ligger på nasjonalt nivå.
  • 4.Færre eller flere flyktninger til Trondheim?
  • – Flere. Så må vi ta vare på de som er her, ikke sende dem til land de aldri har vært i.
  • 5. Ja eller nei til bindende samarbeid over blokkgrensen?
  • – Det handler om hvor vi får gjennomslag – i eller utenfor samarbeid. Vi får ikke gjennomført politikken vår med borgerlige partier, og ikke nødvendigvis i samarbeid med Ap heller. Men jeg tror vi samarbeidet med Frp i en bitteliten kommune én gang, haha!
  • 6. Vil du tilrettelegge for at religiøse skolelag skal få holde møter i skoletiden?
  • – Nei. Vaffel og frelse i friminuttene er ikke greit.
  • 7. Bør kommunen din være raus med midler til kirker og andre religiøse bygg?
  • – Nei. Jeg mener vi må skille kirke og stat helt. Så bør alle trossamfunn få søke støtte på lik linje. Men vi har noen kirkebygg i Norge som vi skal bruke statlige midler på å bevare. Ikke fordi de er kirker, men fordi de er kulturminner.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje