Logg inn

Flau samtale med Gud

Da dramatikeren Maria Tryti Vennerød hørte seg selv snakke høyt til en Gud hun da ikke trodde på, ble hun flau. Deretter ble noe skapt.

Hun er en av våre ledende dramatikere, også oversatt og spilt utenlands. Ikke noe synes for stort for henne: Det Norske Teatrets megasatsinger Bibelen og Andre Verdskrigen – Natt i verda hadde også hennes bumerke. Under rettsoppgjøret etter 22. juliterroren, fulgte hun domstolsdramaet tett med personlige tekster. Nylig hadde hennes drama Martin om Martin Luther premiere i Tøyenkirka i Oslo.

– I mange år har jeg hatt et ønske om å prøve å levendegjøre gudslengsel i scenerommet, både av personlige og kunstneriske grunner, både fordi det er spennende og fordi tiden er inne for noe slikt, sier hun over et kafébord på Det Norske Teatret.

Lengsel

På oppdrag fra kirken skrev hun en tekst med tittelen Jonas i Getsemane, om ham som var i hvalfiskens buk. Der sier Jonas, eller er det Jesus: «Gud
 – Eg saknar den tida då vi var saman». Selv snakker hun om gudslengsel, men også om lengselen etter å åpne rom for gudslengselen på scenen. I stykket om Martin Luther stilles spørsmålet om stykket foregår i et kirkerom, et teaterrom eller er det inne i en sjel.

– Uansett er det et rom som er løftet opp fra virkeligheten der eksistensielle spørsmål blir reist og de avgjørende tingene om liv og død står på spill, sier hun.

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.


Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også