Les alt for bare 10 kr!

Helt Texas

Yrjan Mirzai Sunde (29) fant Jesus i mørket etter 22. juli. I høst blir han Sjømannskirkens nye prest i Houston.

Publisert 14. juli 2019

Det er 24. juli 2011. I blomsterhavet utenfor Oslo domkirke står en 22-åring med mørkt, rufsete hår. Han er rasende. På den norske stat, på Anders Behring Breivik, men også på seg selv. For hvorfor lo han av høyreekstreme som tok til orde for vold? Hvorfor var han ikke selv på Utøya? Hvorfor levde han fortsatt, når så mange av vennene hans var døde?

Yrjan går inn i kirken. Den er full av mennesker i sorg, frykt og fortvilelse. Men det var noe mer her inne.

Så faller en tåre. Og en til. Venner veksler blikk mellom hverandre. De ser at Yrjan, den rebelske gutten som aldri viste følelser, er den av dem som nå gråter mest. Midt i domkirken rant den harde fasaden bort.

Yrjan Mirzai Sunde gråt lenge. Han opplevde at kjærligheten spredte seg langs kirkegulvet, at tidligere fiender og konkurrenter i det unge politiske miljøet sto sammen, og holdt hverandre oppe.

I kirken forsto han hvilken kraft kjærligheten har, og hva han kan gjøre med den.

Trøbbel i begynnelsen

Yrjan ble født 1989 i Orkdal i Trøndelag, men flyttet med mamma til Lillestrøm. Hans persiske far hadde flyktet til Norge fra det strengt religiøse regimet i Iran. Moren er norsk, med røtter i arbeiderbevegelsen, og var kritisk til kirken. Men selv om Yrjans familie på alle måter er ikke-religiøs, har han selv alltid flørtet litt med tro.

– I forbindelse med konfirmasjon ville jeg døpe meg. Da malte mamma med en bred pensel hva forsakelse var. Hun sa at hvis jeg skulle døpes måtte jeg hate homofile, og kunne ikke danse, alle disse tingene som jeg nå ler litt av. Hun prøvde å skremme meg fra religion, sier Yrjan, og understreker at mye har endret seg siden den gang: Nå reiser moren gjerne langt for å høre sønnen preke.

– Da er det tydelig at hun er stolt av meg, sier han.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også