Les alt for bare 10 kr!

Her forvitrer Orkla-ruinene

Gruvene på Løkken Verk var starten på det norske industrieventyret. Mye av anlegget står tilbake som miljøfarlige ruiner uten eier. – Det er en altfor stor oppgave for et lite museum å skulle ta ansvar for alt dette, sier ordføreren.

Publisert 12. juli 2019

De dukker opp gjennom hele Orkdalsføret, sporene av bergverksdriften. Fra utskipingskaia i Orkanger. Opp den over to mil lange jernbanen. Til Løkken Verk, og langt inn i berget.

Turistene får se bare noen prosent av gruvegangene. Lenger inn sprenges landminer og våpen. Men her brant det og klang det helt fra 1600-tallet av.

Som på Røros og Kvikne var disse gruvene arnested for økonomisk vekst. I dag står anlegget igjen både som kulturminner, og kilde til miljøproblemer.

– Å sette dette i stand blir for dyrt, konstaterer Torbjørn Lefstad og titter opp på de gamle siloene på Løkken. Det var her kisen, de verdifulle mineralene fra berget, ble mellomlagret, før de ble fraktet videre ned til Orkdalsfjorden.
I dag er siloene tomme. Ytterveggene er marmorert av rust og flasset maling.


Fikk ikke plass

Lefstad er museumsdirektør ved Orkla Industrimuseum, og forsøker etter beste evne å ta vare på minnene fra gruveeventyret. Nå ber han statlige myndigheter komme på banen. Ny kulturminnemelding er på vei, og i den forbindelse har museet i Sør-Trøndelag én bønn:

At et statlig program for de tekniske og industrielle kulturminnene videreføres også etter at Riksantikvarens bevaringsprogram opphører i 2020.

Og at industriminnene i Orkdal også blir omfattet av en slik tilskuddsordning.
Riksantikvarens bevaringsprogram har gjort det mulig å sikre og istandsette 15 gamle industrianlegg i hele Norge. Først var det 10 anlegg på listen. Siden er fem nye tatt inn. Og Lefstad synes det uforståelig at Løkken Verk aldri fikk plass.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også