Les alt for bare 10 kr!

Klimakrisa­ gjev unge ­psykiske ­lidingar

Danske Isabella ­Seedorff (19) vart djupt klimadeprimert. Ho er ikkje den ­einaste. No melder forskarar om at psykiatrien­ treng nye omgrep for å forklare kva som skjer med oss i klimakrisa.

Publisert 11. juli 2019

– Eg gjekk frå å brenne for klimasaka til å bli slått ut av håpløyse. Eg var totalt likesæl og sur på alt som hadde med politikk å gjere, seier Seedorff.

Seedorff var svært aktiv i klimakampen. Ho engasjerte seg i fleire organisasjonar, heldt talar, gjekk i demonstrasjonar og kunne ikkje forstå kvifor folk ikkje tar innover seg at jorda kjem til å gå under. Januar i år vart ho diagnostisert med depresjon.

– Psykologen tok ikkje den eksistensielle ­bekymringa mi på alvor. Han såg på klimaengasjementet som ei interesse på linje med fotball. Terapien handla meir om familierelasjonar og barndomen min.

Då terapien ikkje hjelpte, følgde ho den einaste lengselen ho hadde igjen.

– Det einaste eg ville, var å kome meg ut i ­naturen. Eg ville vekk frå folk og heller vere ute med tre og dyr.

Ville døy i naturen

Difor bestemde ho seg for å legge ut på ein einsam pilegrimstur. Valet fall på Pilegrimsleden som går frå Oslo til Nidaros i Trondheim.

– Eg var veldig i tvil på om eg kom til å vere i stand til å ta vare på meg sjølv i den norske naturen, men det brydde meg lite, eg ville heller døy i naturen enn å halde fram som før.

Seedorff er ikkje åleine om å oppsøke psykolog for å handtere kjenslene kring klimakrisa. Simon Elsborg Nygaard forskar på dei psykologiske ­aspekta ved klimakrisa ved Aarhus Universitet og kan melde om at mange slit med tunge tankar kring verdas framtid.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også