Les alt for bare 10 kr!

Dyrker nye matvaner

De raker i jorda med klare tanker i hodet: Dyrke kortreist, økologisk mat – sammen. Klimakampen står midt i matfatet. Kjøttelskere kan se fram til kjøtt fra laboratoriet.

Publisert 16. juli 2019

På en høyde over Slemmestad utenfor Drammen ligger Kirkerud andelsgård. Det er et av 83 slike bruk i Norge, og bevegelsen vokser. Andelslandbruk innebærer at man kjøper en andel og bidrar til fellesarbeid på gården. Til gjengjeld får de høste inn tomater, kål, poteter, og mange andre grønnsaker til eget bruk.

Produksjonen er kortreist, og den er bærekraftig.

De dyrkingsivrige entusiastene gir håp om at det går an å redusere klimagassutslippene fra matproduksjon – den nest største kilden til utslipp etter energisektoren.

– Bygger broer

I dag er det dugnad, og de er i gang med å luke blant kålplantene, og skal så sette poteter. Kirsti Kirkerud, som er daglig leder på gården, forteller at mange av de drøyt 60 andelshaverne bor innenfor en mils radius.

– Vi bygger broer mellom ulike typer folk og generasjoner. Her kommer folk i Teslaer og en liten Volkswagen, sier hun og peker på parkeringsplassen.

– Og jeg tenker også selvfølgelig at folk får litt utløp for miljøengasjementet sitt.

I tillegg er de fornøyd med grønnsakene de får.

– Tomatene her er mer smaksrike enn de du får kjøpt i butikken, sier Torgeir Johannesen Hernes, som deltar på dugnaden.

LES OGSÅ: De heller blod i gatene utenfor statsministerens kontor og aksjonerer inne i Stortingsbygningen for klima

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også