Les alt for bare 10 kr!

Trygt på bakken

Jesus ga den rike mannen et valg. Men Bjørn Kjos ville ikke solgt alt og fulgt Jesus.

Publisert 11. juli 2019

Dette portrettintervjuet med Bjørn Kjos ble gjort i 2012. Det løftes fram igjen nå i anledning hans avgang som Noewegian-leder.

Historien om Bjørn Kjos er beretningen om en bondesønn fra Sokna som ble leder for et av verdens mest framgangsrike flyselskap. Tidligere i år kunngjorde han en av de største investeringene i moderne flyindustri ved å bestille 222 nye fly for til sammen 127 milliarder kroner de kommende årene. Det var børsen. Nå er det tid for katedral.

– Børs og katedral, ja. I utlandet går jeg ofte i kirker. I storbyer er jo de det flotteste en kan se. Det er -fantastiske byggverk.

– Hva opplever du der?

– I katedralene er det fredelig, stille. Jeg kommer vekk fra larm. Når jeg går i Gaudí -Sagrada Família i Barcelona, opplever jeg et fenomenalt skaperverk, helt utrolig. Jeg kan ikke annet enn å bli fenget av det jeg opplever der.

Flystyrt

Da Bjørn Kjos var jagerflyver i luftvåpenet opplevde- han å miste flere av sine kolleger. I 1971 fløy to jagerfly med få minutters mellomrom inn i fjellveggen i Steigen i Nordland. Begge flygerne omkom. En kull-kamerat av Kjos fløy inn i et fjell nær Svartisen noen år senere.

– Livet er skjørt, og du kan aldri bestemme lengden på det, sier han.

– Tenkte du på at noe slikt kunne skje med deg?

– Nei, jeg gjorde faktisk aldri det. Å fly er å unngå risiko. Du må vite hvor risikoene ligger, og jeg mente at jeg unngikk dem. Jeg fløy samme natta som de to som kjørte inn i fjellveggen, men jeg fløy lengre ut i fjorden. Jeg tror ikke de var klar over risikoen. Det var rart, for det var erfarne folk.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også