Les alt for bare 10 kr!

Kritiserer politisk kulturtaushet

Industrianlegg som Klevfos papirfabrikk er de nye folkemuseene. Nå risikerer de å havne i konkurranse med vei og helse.

Publisert 08. juli 2019

– Se! Et flytende ark!

– Ææææsj.

For øyeblikket er det en hvit, sleip klump med papirmasse. Ungene fra sommerklubben følger den med våkne blikk. Noen griper nølende fatt i det som om litt skal bli et håndlaget papir.

– Det er den nære historien som vi formidler her. Den som handler om hverdagen til besteforeldrene og oldeforeldrene til disse ungene, sier museumsleder Håkon Tosterud.

Ukjent fremtid 

Vi er på Klevfos cellulose- og papir­fabrikk på Løten utenfor Hamar. En gang eksporterte man papir herfra til hele Europa. Men i dag er dette kulturminne og industri­museum. Det er ett av 15 ­tekniske og industrielle kulturminner som er blitt satt i stand ­gjennom et eget bevaringsprogram hos Riksantikvaren, og som Vårt Land de neste ukene vil presenterer i en ny sommerserie om ­industrihistorie.

Anleggene går nå en ukjent fremtid i møte. Riksantikvarens bevaringsprogram avsluttes ­etter planen i 2020, og ansvaret for kulturminnene overføres til de nye fylkeskommunene.

Det bekymrer museumsleder Håkon Tosterud. Få måneder før regionreformen trer i kraft, venter han fortsatt på at ­politikerne forteller ham hva dette vil bety. Både av kroner og øre, og av praktisk bistand:

– Jeg speider etter ­signaler. Men når det gjelder kultur, er det så langt dørgende stille. ­Politikerne våre er langt på overtid med å svare på hvilke endringer som ligger i denne reformen. De må fortelle oss hva de vil med dette, rent bortsett fra å spare penger, sier Tosterud.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også