Les alt for bare 10 kr!

Solen skinner på Kinas klimapolitikk

En åsrygg dekket av solcellepaneler er bildet på et nytt og grønnere Kina i emning. Verdens desidert største utslippsnasjon av klimagasser satser tungt på fornybarsamfunnet.

Publisert 08. juli 2019

Det kullfyrte Kina har gjort luften så helsefarlig at myndighetene har tatt drastiske grep for å sikre bedre oppvekstvilkår for kommende generasjoner. På få år er Kina blitt verdensledende i å utvikle solkraft og annen fornybar, fossilfri energi.

– Kinesiske myndigheter prioriterer miljøet høyt. Kina er nå i ferd med å etablere seg som et globalt foregangsland for det grønne skiftet, sier seniorforsker­ Gørild Heggelund ved Fridtjof Nansens Institutt.

I fjor økte Kina sin solcelle­kapasitet mer enn hele resten av verden til sammen. Landet er også ledende på vindkraft, og 40 prosent av verdens el­biler finnes i Kina.

Markant forbedring

Siden 1993 har Heggelund forsket på Kinas miljø-, energi- og klimapolitikk. Parallelt har hun kjent endringene på kroppen, etter å ha bodd 16 år i verdens mest folke­rike land:

– Det har skjedd en markant forbedring av luften i mange byer siden jeg kom til Beijing som klima­rådgiver for FN i 2009. I hovedstaden er for eksempel all bruk av kullfyrte kraftverk blitt forbudt, med en 20 prosents nedgang i partikkelforurensing på bare ett år. I stedet benyttes naturgass i økende grad som energi­kilde.

Tiltakene handler om liv og død, i et land der over 1,5 millioner dødsfall hvert år kan knyttes til luftforurensing. 

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også