Les alt for bare 10 kr!

‘Da jeg var liten og kom på syke­huset, skjønte jeg ikke hvorfor foreldrene mine ikke var der.’

Barna som ble rammet av polio før vaksinen kom i 1956 sitter på minner om isolasjon og famlende behandling. Paralympics-vinner og pensjonert prest Eivind Brager var en av dem.

Publisert 04. juli 2019

I nabolaget der TV-serien Side om side har blitt spilt inn, ligger en tomt der foreldrene til Eivind Brager under og etter 2. verdenskrig dyrket poteter og hadde høns. En sensommerdag i 1945 lå han her på plenen, seks år gammel, og kjente en sterk hodepine.

Han visste ikke da hva som skjedde med kroppen, og det gjorde først ikke legene heller. De trodde det var blindtarmen hans, og fjernet den. Men det som hadde rammet Eivind Brager var virussykdommen polio.

Ufortalt

Polio, eller poliomyelitt, er en infeksjonssykdom som spres som et virus. Det skader cellene i ryggmargen, noe som videre kan føre til lammelser i ulike deler av kroppen. Epidemier av polio har rammet jevnt oppgjennom historien, også i Norge, fram til vaksinen kom og ble en del av det obligatoriske vaksineprogrammet i 1956.

Mange av barna som ble rammet før 1956, lever enda, og flere av dem sitter på ufortalte fortellinger. Om å bli isolert. Om å lære seg teknikker og strategier for å fungere i verden, for ikke å være ofre. Dette kommer blant annet fram i Bjørn Lobbens bok Polioens historie i Norge – sykdommen, samfunnet og pasienten.

Et år i gips

Vi sitter i en lys, åpen stue på den samme tomta som der Eivind vokste opp. Men huset er et annet: det gamle huset ble solgt og et nytt bygget på deler av tomten til det gamle. Planløsningen er tilpasset et liv med krykker og rullestol.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også