Les alt for bare 10 kr!

En fredfull kriger

Som liten trodde Theresa Tolmie-McGrane at nonnene på barnehjemmet skulle redde henne. Femti år senere sitter flere av dem fengslet på grunn av fredrikstadkvinnens vitnesbyrd.

Publisert 27. juni 2019

Smyllum Park barnehjem i Skottland, 1970: En liten jente med fregner på nesa og et rødlig skjær i håret kjenner sinnet boble i kroppen mens hun løper bortover grønne enger, forbi grønnsakshager og beitende husdyr. Åtteåringen kjenner beina treffe bakken. Hun peser, svetten renner. Det er nesten som hun ikke er til stede. Som hun flyter bortover, båret av vinden. Hun løper bort fra smerten, bort fra det vonde, helt til hun stuper i bakken. I et lite sekund, mens hun ligger der og hiver etter pusten, føler Theresa Tolmie-McGrane på en sjelden følelse av velvære.

Løvetannbarn

Theresa Tolmie-McGrane er nøkkelvitnet i en av Skottlands mest rystende overgrepssaker.

– Jeg ble «famous for all the wrong reasons», sier 57-åringen og ler høyt.

Hun har trukket beina godt oppunder seg i skinnsofaen sin hjemme i leiligheten utenfor Fredrikstad der hun har bodd i snart tretti år. Kinnene er fortsatt rødlette etter dagens løpetur hjem fra kontoret i sentrum hvor hun driver sin egen holistiske psykologpraksis. En gang løp hun på det skotske maratonlandslaget med en rekordtid på 2.44.00. Nå løper hun for å puste, som hun sier. Bare at nå er hun ikke like sint og har ikke like mye å løpe bort fra som da hun var liten.

I disse dager er hun med å utarbeide internasjonale retningslinjer for Den katolske kirkes håndtering av anklager om seksuelt misbruk. Hun har truffet paven to ganger. Over 20 millioner mennesker har sett henne fortelle overgrepshistorien sin på BBC's nettside. Når hun drar på ferie er det folk som kjenner henne igjen over hele verden.

– Jeg husker jeg satt i lunsjpausen på kontoret den dagen BBC la ut saken. Plutselig begynte telefonen å ringe som besatt. Innimellom fikk jeg meldinger av mine skotske venner som skrev: «You're everywhere!» Jeg svarte: «No, I'm at the office.» Og de bare: «No Theresa, you're everywhere

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også