Logg inn

På sporet av det gode liv

Nordmenn er utropt som verdensmestere i lykke. Skyldes det genene, støtteapparatet eller treningen?

Siden tidenes morgen har filosofene diskutert det mennesker alltid har undret på: Hvordan finner vi lykken?

Etter hvert har også en rekke andre fagfolk meldt seg på i jakten. Spørsmålet er: Kan vi i 2017 vite noe vitenskapelig om hva som gjør at vi opplever tilværelsen som god og meningsfull?

Ja, det kan vi faktisk. Den nederlandske professoren i sosialpsykologi, Ruut Veerhoven, har gjort mye av jobben for oss. Han tok sin doktorgrad på temaet «Betingelser for lykke» for nesten femti år siden. Veerhovens idé var å sammenligne ikke mindre enn 245 empiriske studier av lykke.

Med dette som basis har Veerhoven siden 1985 brukt livet sitt til å utvikle World Database of Happiness, som nå inneholder funnene fra mer enn 3.500 empiriske undersøkelser fra over 70 land.

Lykke

Nylig ble Norge kåret til verdens mest lykkelige land, ifølge Word Happiness Report. Danmark, Island og Sveits fulgte på de neste plassene.

Rapporten er utgitt i samarbeid med FN, og rangeringen er kommet årlig siden 2012.

I en ny serie i Vårt Land stiller vi spørsmålet: Hva er lykke? Og hvordan finner vi den?

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.

Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også