Les alt for bare 10 kr!

Utsikten fra tårnrommet

Hvorfor har Sverige hatt så mange store, kristne forfattere? En del av svaret finnes i en småby nord for Stockholm.

Publisert 27. juni 2019

De har vært her alle sammen, de store, svenske forfatterne. Selma Lagerlöf, Karin Boye, Harry Martinson, og vi kunne bare fortsatt. Og om de ikke dukket opp, men ble sittende på værelsene sine og skrive, så har det allikevel vært middagsbønn i kapellet, hver dag. Bak furutrærne reiser en bygning seg i oransje mur: et klokketårn med romerske, runde buer. Vi befinner oss en halvtimes kjøretur fra Stockholm, på den svenske landsbygda.


Teologisk klangbunn

Svensk kulturliv kan late til å ha en større fortrolighet med kristendommen, enn det vi ser her til lands. Svenske teologer finner veien til norske spalteplasser. Flere av de mestselgende forfatterne på kristne, norske forlag, er oversatt fra svensk. I Svenska Akademien, som deler ut Nobelprisen i litteratur, har det vært tett med forfattere med teologisk klangbunn og en kristen tro. Eksempler er Birgitta Trotzig, Gunnel Vallqvist eller Torgny Lindgren.

Disse forfatterne finnes, og har eksistert i Sverige i lang tid. De fleste av dem er ikke «kristne forfattere» i den betydningen at de gis ut på kristne forlag og har noen åpenlys kristen agenda, men deres kirkelige tilhørighet er like fullt kjent.

På bokmessen i Göteborg er «Se människan», i regi av Svenska Kyrkan, blant de mest besøkte scenene. De kristne forfatternavnene er mange, og de har mange norske lesere. Thomas Sjödin, Ylva Eggehorn og Magnus Malm er bare noen av dem som fortsatt er aktive.

Så hva er det som gjør det?

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også