Logg inn

Seiersfesten som ble til 50 års hodepine

I år er det 50 år siden seksdagerskrigen startet. En snau uke skulle få alt å si for livet til de neste generasjonene israelere og palestinere.

7. juni 1967: Tre israelske offiserer går triumferende gjennom Løveporten inn til Jerusalems gamleby.

Den ene av dem er stabssjef i det israelske forsvaret og heter Yitzhak Rabin. Han skal senere bli Israels statsminister, og motta Nobels fredspris for en fredsavtale med palestinerne. En avtale som i stor grad baserer seg på det som skjer akkurat nå.

Det vet han ikke denne junidagen. Det han føler på når han går gjennom Gamlebyens gater, belagt med hvitkalket Jerusalem-stein, er overveldende seier.

Seiersscener

I dagene mellom 5. og 10. juni blir Rabin vitne til hvordan en liten nasjon med 2,7 millioner innbyggere beseirer en arabisk krigsallianse med tre stater med til sammen 40 millioner innbyggere.

Han ser israelske soldater ta av seg hjelmene i ærbødighet ved Vestmuren – restene etter det jødiske tempelet. Israel er gjenforent med sitt helligste sted.

Han blir vitne til at Israel erobrer Vestbredden fra Jordan – eller Judea og Samaria, som mange jøder foretrekker å kalle territoriene. Det var det de het i bibelsk tid, da de jødiske kongedømmene lå her.

Han får nyheten om at hæren har tatt kontrollen over Gazastripen og Sinai-halvøya, som inntil nå har vært egyptisk territorium.

Han konstaterer at Israel vinner Golanhøydene fra Syria – et høydepunkt, både bokstavelig og strategisk.

Det han kanskje enda ikke skjønner rekkevidden av er de 300.000 palestinere som bor på områder Israel har erobret.

Det han helt sikkert enda ikke ser rekkevidden av er hvordan de nyopptrukne grensene vil bli sentrale i livet til de neste generasjonene israelere og palestinere:

Kontroversielle bosettinger, brutale selvmordsbomber, dødelige flyangrep, mislykkede fredsforhandlinger og en mur som splitter dem i to.

7. juni 1967 går IDFs stabssjef Yitzhak Rabin, Israels forsvarsminister Moshe Dayan og øverstkommanderende for Jerusalem-styrken, Uzi Narkis seirende gjennom Løveporten inn til Gamlebyen i Jerusalem. Israel har nettopp erobret Øst-Jerusalem fra Jordan. Bildet er ansett som ikonisk i israelsk krigshistorie. Foto: Israeli Government Press. Office/AP. Photo/NTB Scanpix

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.


Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også