Les alt for bare 10 kr!

«Våre barns blod»

De heller blod i gatene utenfor statsministerens kontor og aksjonerer inne i Stortingsbygningen for klima. Mens ungdom streiker verden over, går noen lenger. Extinction Rebellion bidrar til at flere byer og land har erklært klimakrise.

Publisert 30. juni 2019

I et lokale på Oslos østkant, et par kilometer unna byens største trafikkmaskiner, er det samlet rundt 20 mennesker en regnfull torsdagsmorgen. 

Dette er Extinction Rebellion, en gruppe som er blant de mest framtredende av de nye klimaaksjonistene. I mars helte aksjonister fra gruppa ut 200 liter teaterblod foran statsministerboligen Downing Street i London – og denne junidagen skal de gjennomføre en lignende aksjon i Oslo. Dagen før har en av dem blitt kastet ut av Stortinget, for å forstyrre stortingsmøtet ved å holde en appell.

Satte verden i bevegelse 

Den svenske tenåringen Greta Thunberg fikk en hel verden i bevegelse med sine skolestreiker. Mandag 20. august satte hun seg ned utenfor den svenske Riksdagen i Stockholm med et skilt der det sto «Skolstrejk för klimatet», og nektet å gå på skolen. Siden har hun streiket hver fredag. Unge i andre byer i Sverige, Europa, og verden fulgte hennes eksempel. I over 125 land verden over streiker nå ungdom mot klimaendringer.

Den største skolestreiken i Norge fant sted i Oslo 22. mars, da det skal ha vært opptil 20.000 barn og ungdommer foran Stortinget – det totale antallet skolestreikere i verden skal ha vært på over en million, ifølge organisatorene selv. Klimastreikene den dagen fant sted i 70 norske byer og bygder.

«Våre barns blod» 

Tilbake til Extinction Rebellion. Aksjonen deres heter «Våre barns blod», og skal symbolisere framtida som venter dagens barn dersom klimaendringene holder fram. Statsministerens kontor i Kvadraturen er målet. Vegansk mat står på bordet idet en av aksjonistene leser fra et detaljert briefinghefte, som inneholder beskrivelser av både et ønskelig scenario og et alternativ.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også