Les alt for bare 10 kr!

Kirken som reddet folket

Mens andre land hyller sine krigere og konger, er Armenias nasjonalhelt en mann som skapte et alfabet.

Publisert 22. juni 2019

Hovedgaten i Armenias hovedstad Jerevan heter Mashrop Mashtot Aveny. Den leder til et museum med gamle bøker - og utenfor står statuen av Mashtot. Armenerne hedrer ham med god grunn: Det var han som skapte det armenske alfabetet. Alfabetet og kirken reddet folket fra å gå til grunne gjennom tusen år med ufrihet, massakrer og deportasjoner.

I over tusen år var armenerne uten noen stat. De ble styrt av bysantinere, persere, arabere, mongoler, tyrkere og russere - og sjelden var alle armenere forent under ett styresett. De ble gjentatte ganger massakrert eller deportert. Likevel besto det armenske folket og den armenske kulturen. Det skyldtes at de hadde sitt eget språk skrevet med sitt eget alfabet. Og at de hadde en kirke som tok vare på morsmålet og den armenske kulturen.

Vakker liturgi

Det er fullt av både folk og røkelse i Sankt Gayane-kirken i Echmidzian. Katedralen er under oppussing, derfor er gudstjenesten lagt til den noe mindre kirken innenfor komplekset som utgjør armenernes Vatikan.

Den vakre liturgien med vekselsang mellom prest, diakoner og kor bølger over forsamlingen, der flere følger med i den lange liturgien fra sine bønnebøker. Forrettende prest og diakoner i fargerike klær beveger seg oppe i koret. Som en mørk kontrast mellom koret og menigheten står prestene i sine svarte kapper med spisse hetter - biskoper i lilla kapper liver litt opp i fargespekteret.

Så toger alle prestene ut og vender tilbake med kirkens overhode, Katolikos Karekin 2. Folk trenger seg fram for å få hans velsignelse. Han tar seg god tid og deler raust og smilende ut til store og små.

Folk har stor respekt for hans embete, men rent personlig er Karekin en omstridt person. Det skyldes hans nære forhold til det forrige regimet, som ble styrtet ved en folkelig oppstand i fjor. I fjor høst var det demonstrasjoner med krav om at han skulle gå av.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også