Les alt for bare 10 kr!

Kan endelig puste fritt

Erik og dattera Eira kan puste lettere. Lufta i Oslo er reinere enn før. Mange ulike tiltak hjelper til med å gjøre byen til Europas miljøhovedstad.

Publisert 24. juni 2019

Erik Schreiner Evans bor på Etterstad øst i Oslo, og har en mild form for astma. Men den plager ham ikke så mye lenger.

– Jeg skulle sjekke inhalatoren min nylig, og det viste seg at den hadde gått ut på dato. Jeg har rett og slett brukt den mindre og mindre de siste årene, sier han.

I 2018 gikk Oslo et helt år uten å overskride farlige grenseverdier for nitrogendioksid – som hovedsakelig kommer fra eksos. Det var første gang siden grenseverdiene ble etablert i 2010. Befolkningen som bor i farlig luftforurensede områder skal også ha falt – fra 200.000 til bare 10.000.

– Tidligere var det ikke vanskelig å puste i Oslo, men jeg merket det for eksempel hvis jeg jogget. Jeg er i dårligere form nå enn for fire år siden, men jeg puster likevel bedre, sier Evans.

Inne hele uka

Datteren Eira (9) måtte tidligere bli inne i barnehagen en hel uke på grunn av luftforurensing. Hun synes også det er blitt bedre.

– Jeg synes det har blitt mindre biler og bråk. Folk har slutta å kjøre så mye bil, og sykler heller, sier hun.

For Evans er det også positivt at det er færre biler som skal inn og ut av nærområdet når Eira skal på skolen. Den største forskjellen merker han på vinterstid.

– På sommeren er det mye pollen i lufta som jeg ville merket uansett, mens på vinteren er det nesten bare eksos, poengterer han.

Noen ting forblir imidlertid det samme.

– Jeg merker fortsatt at det er bedre luft ute på bygda, men forskjellen er blitt mindre, sier han.

– Men det lukter kudritt der du kommer fra, skyter Eira inn lattermildt.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også