Les alt for bare 10 kr!

Den andre siden av Siri

Siri Hustvedt om hukommelse, onani og meditasjon.

Publisert 20. juni 2019

– Jeg kan snakke på norsk om sokker. Og om mat, den slags ting, forklarer Siri Hustvedt på fin bergensdialekt.

Men hvis hun skal sitere den østerrikske filosofen Wittgenstein, slik hovedpersonen i Hustvedts siste roman gjør i affekt, i en tirade mot en hoven, mannlig professor, da gjør hun det på originalspråket.

Det knitrer i peisen inne i Aschehougvillaen på Frogner, selv om det er midt i juni. Herborg Kråkevik har nettopp vært innom for å spille inn en film i forbindelse med juleheftet sitt. Men nå krøller Siri Hustvedt føttene opp i en myk lenestol. Sokkene har en norsk venninne strikket til henne.

Minner og forventninger

Romanen Minner om fremtiden er nylig oversatt til norsk. Boka fortelles av en aldrende kvinne som ser tilbake på seg selv som ung forfatterspire året 1978–79. Hun har nettopp flyttet til New York, er full av intellektuelle ambisjoner og begjær, og begynner å skrive.

Boka består av den unge kvinnens notater og romanforsøk, i tillegg til den eldre fortellerens refleksjoner. På et tidspunkt sier hun til sin mor, som har begynt å glemme ting, at hun alltid har tenkt på hukommelse og fantasi som samme ting.

På engelsk er ikke ordet som er brukt «fantasi», men «imagination», forteller Hustvedt, og videre følger en utlegning av forskjellen på ordene imagination og fantasi og hvordan de har vært brukt på ulike språk siden Aristoteles.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også