Les alt for bare 10 kr!

Nasjonalarven slår sprekker

40 millioner kroner skal sikre våre rundt 160 steinkirker fra middelalderen. – Beløpet mangler en null, sier kirkebyggvernerne Morten Stige og Ove Morten Berge.

Publisert 17. juni 2019

Mange verdifulle kirker fra middelalderen står i små kommuner med trang økonomi. Det lovverket de er beskyttet av er i sterk forandring. Den norske kirke er så vidt i gang med å forberede seg. Kirkens kulturarvstrategi skal opp på Kirkemøtet først om to år. Kritisk vedlikehold av kirkene skriker ikke bare etter penger. Det mangler et lovverk og en strategi.

I en serie saker vil Vårt Land belyse hva som må til av penger, håndverk, byggematerialer og kulturminnevern for å sikre den nasjonale kulturarven som landets mange  kirkebygg representerer.

Strategi

Sivilarkitekt Ove Morten Berge er ansatt i Kirkerådet som seniorrådgiver for kirkebygg. Morten Stige hos Byantikvaren i Oslo er ekspert på steinkirker fra middelalderen og har etablert firmaet Fabrica kulturminnetjenester med vedlikehold av gamle steinbygg som spesialfelt. 

Begge sitter i ei arbeidsgruppe som utreder Den norske kirkes kulturarvstrategi. De har valgt møtested ved Gamle Aker kirke for å vise at også hovedstadens eneste middelalderkirke også slår sprekker.

Fredag tar Stortinget sommerferie. Før den tid skal ny trossamfunnslov legges fram, bekrefter Barne- og familiedepartementet.

– Det verste som kan skje er at politikere tenker at nå er kirken skilt fra staten så nå må de klare seg selv. Vi må ta på alvor at denne arven er et felleseie, og den tanken må forankres både i og utenfor kirken, sier Morten Stige.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også