Linn-Charlotte har politikken i blodet

SØRREISA: Linn-Charlotte (22) ledet fakkeltog mot skolenedleggelse som tenåring – nå er hun toppkandidat for Senterpartiet i Sørreisa. Hun er en av de unge politikerne som kan endre Norge i høst.

Reportasje

Bestefar på traktor og grønnkledd åker – det er ikke vanskelig å gjette hvilket parti Linn-Charlotte Nordahl (22) tilhører. Hun er førstekandidat for Senterpartiet i Sørreisa til høsten, selv om hun bor i Tromsø deler av året.

– Jeg vil utvikle Sørreisa. Jeg er utrolig takknemlig for at Sp tør å sette ei ung dame på topp, sier Nordahl. Sp i Sørreisa har et ungt lag som stiller til valg – seks på nominasjonslista i vår var under 25 år.

Hun er en travel 22-åring – i tillegg til studier på fulltid sitter hun i Sørreisa kommunes kultur- og oppvekstutvalg, er vara til kommunestyret, leder for Troms Senterungdom og sitter i landsstyret til Senterungdommen.

LES OGSÅ: Ap går sterkt tilbake – borgerlige vokser

Arvelig belastet

Med en mor som først var fylkesråd og så stortingsrepresentant for Sp og en far som var kommunepolitiker før han ble ordfører for Ap var Nordahl omgitt av politikk fra barnsbein av.

Hun er i aller høyeste grad et barn av politikken. Det var ett sentralt spørsmål som avgjorde at foreldrene Irene Lange Nordahl og Jan-Eirik Nordahl kunne bli et par, ifølge mor:

– Det første jeg spurte ham om var hvor han sto i EU-spørsmålet. Heldigvis svarte han riktig. Hvis ikke hadde ikke Linn-Charlotte eller søsknene vært her i dag.

For Nordahl var én ting sikkert da hun var liten: hun skulle i hvert fall ikke bli politiker. Hun opplevde ofte at folk forventet andre ting av henne eller antok ting på grunn av foreldrene.

– For meg er Sp Nord-Norge-partiet. Stadig flere her ser at regjeringen ikke tar oss på alvor.

—   Linn-Charlotte Nordahl

Fylket snudde

Alt endret seg da hun startet opp ungdomsråd i Sørreisa.

Fylkesrådet i Troms gikk inn for å legge ned en linje på den videregående skolen i nabotettstedet Bardufoss. Nordahl og ungdomsrådet dro i gang protester. Plutselig ledet hun fakkeltoget for å beholde skoletilbudet. Og fylket snudde – fylkesrådet måtte gå av.

– Det var en stor opplevelse, at det jeg og lokalsamfunnet her gjorde hadde så mye å si, sier Nordahl.

Hun beskriver lokalpolitikken i Sørreisa som konsensusorientert og lite konfliktfylt.

Selv har hun heller aldri opplevd hets eller hat – men hun har fått noen ærlige tilbakemeldinger på vedtak. Såpass må man tåle, syns 22-åringen – som har som politisk filosofi at du alltid skal kunne se folk i øynene i butikken etter vedtak.

LES OGSÅ: Kristne partier taper på abortdebatt

Nord-Norges parti

I likhet med både mor, besteforeldrene og brødrene er Nordahl aktiv i Senterpartiet – et parti på full frammarsj i Nord-Norge, også i Sørreisa. Det overrasker ikke Nordahl

– For meg er Sp Nord-Norge-partiet. Stadig flere her ser at regjeringen ikke tar oss på alvor. Det gjør Senterpartiet. De forstår Nord-Norge og verdien av at det bor folk her, sier Nordahl, og trekker spesielt fram forsvarspolitikken som et felt der Sp har troverdighet for folk i nord.

I «forsvarskommunene» Bardu, Sørreisa og Målselv er dette blant de aller viktigste politikkfeltene.

– Flere framstående forsvarsfolk har meldt seg inn i Senterpartiet de senere år. Sp har vært klar og tydelig i den delen av politikken.

---

Linn-Charlotte Nordahl

  • Alder: 22
  • Yrke: Student
  • Parti: Senterpartiet
  • Kommune: Sørreisa, i dag styrt av Ap/Sp
  • Viktigste saker:
  • 1. Barn og unge. Det skal være godt å vokse opp i Sørreisa, det legger også grunnlaget for tilbakeflytting.
  • 2. God og verdig eldreomsorg.
  • 3. At vi fortsatt skal ha et sterkt forsvar i regionen. Det er viktig både lokalt og for landet.

---

Nordahl beskriver et parti med kort vei til ledelsen, der grasrota blir lyttet til.

Unge og eldre

Spør du Nordahl om hva hun brenner for, skorter det ikke på saker – alt fra forsvarspolitikk til eldreomsorg, barn og unge.

Det er likevel tydelig hva som står hennes hjerte aller nærmest: barn og unge. Nordahl vil styrke ungdomsrådet, som hun en gang selv var leder av da hun fikk føle på demokratiets makt.

Og hun vil gjøre kommunen mest mulig attraktiv for unge, slik at flere flytter tilbake – som hun selv ønsker.

Ordførerdrøm

Nå satser Nordahl på å komme inn i kommunestyret. Hun håper også å komme inn på fylkestinget.

– Målet mitt er å gjøre Sørreisa til en enda bedre kommune enn i dag. Det er nok for meg. Jeg trenger ikke noe større mål, sier hun. Men snart kommer det:

– Jeg har et langsiktig mål om å kanskje kunne bli den første kvinnelige ordføreren i Sørreisa. Det har vi aldri hatt her, sier Nordahl – som foreløpig er fornøyd med far (Ap) i ordførerstolen, han sitter trygt hvis dagens posisjon gjenvelges.

Ap er det suverent største partiet med sju av 15 representanter i kommunestyret – i formannskapet samarbeider de med Sp. Tidligere har kommunen også hatt Ap/Sp/KrF-samarbeid, en lokal variant av det Ap-leder Jonas Gahr Støre har omtalt som sin drømmekoalisjon.

Klar for opptur

Maktforholdet i kommunen kan være i ferd med å skifte. Sp har per i dag bare én kommunestyrerepresentant. Nå går det så det suser på målingene – og Nordahl har tro på å komme inn i kommunestyret til høsten.

– Jeg ble med i Sp i 2013 – samme år som mamma falt ut av Stortinget. Så vi har opplevd nedturer. Det er deilig å også oppleve oppturen, sier hun.

Mor og far er stolte av datteren. Rundt kaffebordet flyter praten lett, og begge glir raskt over i politikken. Datter Linn-Charlotte kommer spøkefullt med påminnelsen:

– Hei, nå må dere huske at denne reportasjen er om meg.

---

Spørsmål & svar

  • 1. Hvordan stiller du deg til å bygge ny moské i din kommune?
  • – Jeg hadde ikke hatt noen sterke meninger om det. Jeg respekterer at  andre har andre religiøse syn enn meg. Det ville vært litt spennende, jeg har aldri vært i en moské.
  • 2. Vil du stramme inn eller liberalisere skjenketidene?
  • – Jeg har ikke oppfatta mye diskusjon rundt dette, de er greie som de er.
  • 3. Hva er ditt klimagrep for å senke utslippene i din kommune?
  • – Sp har programfestet at man må tenke bærekraft og miljø i alt, også i skolen. Vi ønsker også jernbane til Nord-Norge og få tungtransporten over på bane, det ville hatt enormt mye å si. På kommunalt nivå tenker jeg for eksempel på økt fokus på kildesortering, energiforbruk og lignende – og at kommunen er opptatt av å gå foran når det gjelder innkjøp og lignende.
  • 4. Flere eller færre flyktninger til din kommune?
  • – Mange småkommuner får ikke lenger flyktninger selv om de vil, men vi gjør. Jeg syns det gjøres en god jobb med integrering i kommunen i dag, og er fornøyd med det. Antallet må styres av kapasiteten. Om man ikke har kapasitet og mulighet til å ta imot folk er det ikke forsvarlig å ta imot flere.
  • 5. Ja eller nei til bindende samarbeid over blokkgrensen? Hvorfor?
  • – Det er helt opp til hvert enkelt parti. Vi har stilt oss positiv til samarbeid i den ene retninga, men det er ikke helt bestemt ennå. Slik jeg ser det er det lurt at velgerne vet hvilken koalisjon de stemmer på.
  • 6. Vil du tilrettelegge for at religiøse skolelag skal få holde møter i skolens lokaler?
  • – Jeg er ikke entydig negativ, men jeg syns man skal være forsiktig med å blande religion inn i alt. Men – å nekte noen samtidig som du tilretteleger for andre syns jeg er hyklersk. Så må det sies at én ting er å låne klasserom for møter utenom skoletida, men jeg er skeptisk til at det skal avholdes religiøse møter på skolene i skoletida.
  • 7. Hvordan bør trossamfunn finansieres, bør kommunen være raus med midler til kirker og andre religiøse bygg?
    – Jeg har ingenting imot det, det er dumt med bygg som står og forfaller.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Reportasje