Les alt for bare 10 kr!

Hjelpa som ingen andre gjev

Ein kopp varmande te. Ein plastsekk med ­nyvaska klede. Eit husvære til ein familie på fem. Langs flyktningrutene aust i Europa strekkjer kyrkjelege ­organisasjonar ut hjelpande hender.

Publisert 13. juni 2019

‘Alle får, alle får. Hugs, berre eitt beger’.

Med myndig røyst deler Slavisa Rosic ut pappbeger med rykande varm te til unge menn utanfor det ­enkle kjøkkenet. Han har i 20 minutt varsla tørste afghanarar at dei må vente på drikken, han må bli trekt ferdig.

Når sukkeret er løyst opp, er Rosic klar. Han byr på te frå klokken 10 til 16, kvar dag.

– Ingen tek to beger, formanar han. Folkeskikk må lærast.

Slavisa Rosic arbeider for ­Caritas, den internasjonale hjelpeorganisasjonen til den verdsvide katolske kyrkja. Caritas Serbia blei skipa i 1995 for å handtere dei store hjelpebehova som Balkan-krigane skapte. Sidan flyktningkriseåret 2015 har organisasjonen vore tilstades i alle statlege flyktningmottak i Serbia.

Vårt Land er på mottaket i Krnjaca,­ ein liten tettstad nord for Beograd. Leiren blei reist i 1991 for å huse serbiske flyktningar frå Kroatia då Jugoslavia gjekk i oppløysing, og skapte eit inferno av krig og etnisk reinsing.

På mottaket møtte dei første syriske­ flyktningane som kom til Serbia sommaren­ 2015 dei siste serbiske flyktningane som flytta ut.

To grupper på mottaket

– Me såg at behovet for hjelp var enormt, og at nokon måtte ta ansvar for å etablere hjelpeprogram. «Nokon» blei oss, fortel Miodrag Zivkovic, programkoordinator i Caritas-avdelinga i Beograd bispedømme.

På mottaket i Krnjaca bur det om lag 350 flyktningar fordelt på to store grupper, barnefamiliar frå Iran og mindre­årige ­gutar frå Afghanistan og land i Vest-Afrika.­ Alle ventar på å få sleppe gjennom eit av Europas trongaste asylnålauge; inn til EU-landet Ungarn.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også