Logg inn

Våre nye arbeidskamerater

Om noen år vil robotene utføre én tredel av jobbene våre. Vil det gå ut over vår protestantiske arbeidsmoral?

Bunter med reklamebrosjyrer dunker i samlebåndets sorte gummi. Åtte hender klipper av hvite plastbånd som holder dem sammen. Trykksakene sendes videre i retning postkassa di.

– Det er fint å jobbe her. Det kommer selvfølgelig an på dagen, men kollegaene er hyggelige, og jeg trives godt, sier Priyatharsini Naguleswaran, mens brosjyrene fraktes opp mot taket og forsvinner ut av syne på et samlebånd.

På Postens østlandsterminal er det roboter som sorterer det aller meste av posten vi sender til postnumrene mellom «0001 Oslo» og «3697 Tuddal». På et skift smetter én million brev gjennom en av verdens mest avanserte sorteringsmaskiner, som leser konvoluttene og sorterer dem etter adresse. Når den nyeste oppdateringen snart kommer fra den franske produsenten, vil maskinen lære å gjenkjenne snirklete håndskift basert på det den har lest tidligere.

– Da synes jeg nesten det blir litt overveldende, sier produksjonssjef Aril Becher.

Omveltninger i arbeidslivet 

Innen 15 år kan hver tredje jobb i Norge være borte, ifølge Statistisk sentralbyrå. Aller mest utsatt er de som jobber i lavtlønns- og lavkompetanseyrker. Men få sitter helt trygt: Både revisorer, journalister, leger og finansanalytikere jobber i bransjer hvor flere oppgaver i fremtiden vil bli løst ved hjelp av digitalisering og automatisering.

Det nye arbeidslivet

Innen 15 år kan hver tredje jobb i Norge være borte, ifølge Statistisk sentralbyrå.

47 prosent av den amerikanske arbeidsstyrken kan bli automatisert bort i løpet av tjue år (Frey og Osborne, 2013)

Automatiseringen vil ramme hele arbeidslivet, men lavkompetanseyrkene er mest utsatt.

Politikere og økonomer diskuterer hvordan utfordringene best kan håndteres. I Frankrike gikk presidentkandidaten Benoit Hamon i vår til valg på å skattelegge bruken av kunstig intelligens og automasjon.

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.


Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også