Les alt for bare 10 kr!

Journalistikken som åndelig opplevelse

Har den offentlige samtalen og kulturlivet rom for det åndelige? Den svenske journalisten Eric Schüldt har kjempet for at svaret skal være ja.

Publisert 11. juni 2019

Gaten nedenfor Eric Scüldts kontor i Gamla Stan er full av turister. På den ene siden av veien selger de selfistenger, på den andre is, før man runder et hjørne og murbygningene i varme farger står tettere, bare skilt med et par meter brostein. Det finnes ingen dørklokke, men den svenske journalisten og forfatteren står i vinduet og vinker når han ser at vi er usikre på hvor vi skal.

– Det er jo ikke stort, nesten som en klostercelle, sier han og slipper oss inn.

Gjennom kunst

Uken før vi møter ham i Stockholm publiserte Schüldt en tekst i avisen Expressen, et essay, om hvordan han gjennom livet har forsøkt å få kontroll over frykt og angst, og hvordan dette har fulgt ham inn i hans profesjonelle liv.

Først og fremst har vi kommet for å snakke om det å nærme seg tro og eksistensielle spørsmål gjennom kunsten.
Dette har nemlig Schüldt gjort gjennom utallige programmer i radio og TV de siste 15 årene. I en tid der folk er stadig mer skeptiske til mediene, og nettlesing gjør at artikler både skrives og leses raskere, kan vi spørre oss om journalistikken har rom for undring og åndelighet.

I Norge viste Medieundersøkelsen 2019 nylig at over 70 prosent av norske journalister ikke bekjenner seg til en bestemt tro. Trygve Aas Olsen, fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk, uttalte i den forbindelse at dette var naturlig, fordi journalister skal «være kritiske og faktaorienterte, de skal vite og ikke tro».

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også