Trenger ikke fancy opplegg

Konfirmantprest-veteranen Arne Slørdahl etterlyser enkle undervisningsopplegg som er mulig å gjennomføre. Konfirmantene i Frogner menighet vil vite mer om kristendom.

Reportasje

Arne Slørdahl sier det ikke hjelper med store visjoner og flotte opplegg for konfirmantene, hvis det ikke er gjennomførbart.

– Har menigheten liten stab og dårlig økonomi, vil fancy opplegg med musikaler, klatrevegg og dyre utenlandsturer, bare slite ut oss som jobber med konfirmantene.

– Hva mener du er alternativet?

– Det som er gjennomførbart, og som ofte fungerer best: Å møte konfirmantene på et menneskelig plan, hvor man i tillegg til pensum snakker sammen om ting 14-åringer er opptatt av. Ofte er det ikke noe motsetning her, de er ofte engasjert i Bibelen og trosspørsmål.

– Hva da, for eksempel?

– Det første bud: «Du skal ikke ha andre guder enn meg». Det synes flere av dem er veldig ekskluderende i forhold til de som tilhører andre religioner. Tror kristne at de er best, liksom, er gjerne reaksjonen.

Vil lære mer

Det er siste konfirmasjonssamling før sommerleiren på stiftsgården Rättvik i Sverige fra 24. til 28. juni, og selve konfirmasjonsdagen 15. september. Vårt Land er tilstede i menighetshuset til Frogner kirke, hvor konfirmantene nettopp har kommet inn fra regnværet ute.

Hanna Thi Dvergsdal (14) fra Ruseløkka skole, sier hun ville konfirmere seg fordi hun er kristen.

– Men jeg tenkte også at det var en fin mulighet til å lære litt mer om Bibelen, særlig de kristne høytidene. Hva de egentlig innebærer. Jeg hadde også lyst på konfirmasjonsleiren, forteller hun.

Nora Christine Øydegard (14), også hun fra Ruseløkka skole, ønsket også å bli bedre kjent med Bibelen.

– Men også få vite litt om hva andre mener om kristendommen. Forskjellene på religionene.

Døden

Georg Dahl Steinsvik (14) fra Midstuen skole, forteller at han en god stund har vært opptatt av hva som skjer etter døden. Han tenkte at han kanskje ville finne ut litt mer hvis han fulgte konfirmasjonsundervisningen.

– Jo, jeg tror jeg vet litt mer nå. Det føles fint. Likevel har jeg også hatt nytte av å få vite mer om de kristne høytidene som vi feirer, men kanskje ikke vet hvorfor? Jeg har også skjønt at kirken er et sted det er mulig å gå hvis man er lei seg.

Fanny Fjeld Jarl (14) fra Ruseløkka skole er stort sett fornøyd med konfirmasjonstiden.

– Men det hadde vært fint med litt mer aktiviteter, og ikke bare prate sammen.

Mia Berg Larsson (15) går på samme skole som Fanny. Hun synes hun vet mer om kristendom nå enn da hun startet konfirmantundervisningen.

– Det har vært fint å bare være sammen også. Ha et fellesskap utenfor skolen.

---

FOLKEKIRKE: Konfirmasjon

  • På oppdrag fra Kirkerådet har førsteamanuensis Erling Birkedal ledet et prosjekt for å finne ut mer om hvordan kirken bedre kan tilrettelegge konfirmasjonsundervisningen, ut i fra 14-åringers egne tanker om sorger, gleder og utfordringer i livet.
  • I Frogner menighet har konfirmantprest Arne Slørdahl lagt vekt på å møte konfirmantene på et menneskelig plan, framfor omfattende og ressurskrevende konfirmasjonsopplegg.

---

Mer interessert

Under teologistudiene var Arne Slørdahl ungdomsarbeider i Tonsen menighet i Oslo. I et halvt år tok han også pause i studiene for å være kateket for 150 konfirmanter. Siden har 50-åringen fra Kristiansund brukt det meste av sitt prestevirke til å jobbe med nettopp konfirmanter: Først i Markus menighet, og fra 2007 Frogner menighet, også i Oslo. Mer enn de aller fleste prestekollegaene her i landet, har han erfart hva som fungerer, og hvor skoen trykker når det gjelder kirkens konfirmantsatsning.

– Blir du aldri lei av å jobbe med konfirmanter?

– Nei, ikke lei. Men noen ganger har jeg lurt på om det ikke er på tide å finne på noe nytt. Saken er likevel at jeg lærer så utrolig mye av å være sammen med disse 14-15-åringene, om tro, tvil og livet. Dessuten er konfirmantene jeg har hatt de siste årene mye mer interesserte og bevisste enn de første kullene jeg hadde, for ikke å snakke om hvordan det var da jeg selv var konfirmant, med store grupper, masse tull og tøys, og nervøse prester.

– Dessuten, føyer Arne Slørdahl til, – har konfirmantene jeg har i dag en helt annen frimodighet og bevissthet når det gjelder livssyn. Er de kristne, så sier de det. Da jeg var konfirmant, sa man ikke det høyt. Det skulle i hvert fall mye til.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje