Les alt for bare 10 kr!

Tolv tegn på Den hellige ånd i Norge

Denne helgen feirer kirken at Den hellige ånd kom og forandret alt. Hvor finner vi den nå?

Publisert 07. juni 2019

Det må kunne kalles en av de underligste fortellingene i Den nye testamentet: Om da ett eller annet skjedde med den beskjedne gruppen tilhengerne av Jesus. De begynte å tale om Guds storverk på minst 14 ulike språk, så høyt at folk hørte det ute på gaten. Folk ble forvirret, noen gjorde narr og sa at de var fulle, til tross for at klokken bare var ni om morgenen.

Ifølge tradisjonen er det legen Lukas som har gjenfortalt hendelsen i boken Apostlenes gjerninger. Den er slik:

Plutselig lød det fra himmelen som når en kraftig vind blåser, og lyden fylte hele huset hvor de satt. Tunger som av ild viste seg for dem, delte seg og satte seg på hver enkelt av dem. Da ble de alle fylt av Den hellige ånd, og de begynte å tale på andre språk etter som Ånden ga dem å forkynne.

Teksten nærmest tvinger leseren til å stoppe opp og spørre: Hva i all verden er dette? Det som så ut som ildtunger er vanskelig å gi noen rasjonell forklaring på. Noen historikere har ment at de som ble fylt av Den hellige ånd var av ulike nasjonaliteter, og at det var derfor de var så språkmektige. Andre mener at opplevelsen var ekstatisk – det var derfor de ble beskyldt for fyll – og at språkene ble gitt som overnaturlig gave.

Men dette står fast: Pinsedag regnes som starten på den kristne kirke. Ifølge fortellingen sluttet tre tusen mennesker seg til Jesus-bevegelsen denne dagen. To tusen år senere er troen på Jesus Kristus den livstolkningen som flest mennesker i verden tror på - selv om den verdensvide kirken spriker i mange retninger og det kan virke som de kristne er uenige i det meste.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også