Les alt for bare 10 kr!

Guttedrømmen var å bli jente

Eirin ble født som gutt. Hun vil bruke livet sitt til å skape rom for de som er annerledes. Altså alle.

Publisert 06. juni 2019

28. juni i 2011: 

Norsk-thailandske Grin Tueai-Tun gikk inn på sykehuset i Bangkok som gutt.

Etter tolv smertefulle timer med operasjoner, kom hun ut som jenta Eirin.

Dette var dagen hun hadde drømt om helt siden hun var barn. Nå var det skjedd.

– Jeg ble født på nytt. Og fødsler er smertefulle. Men det var verdt det. Det første jeg gjorde da jeg kom ut fra operasjonsrommet, var å ringe mamma. Jeg sa: «Nå er jeg helt kvinne, og det kjennes så bra».

Tårene renner fritt når Eirin Grinde Tunheim forteller om sitt største øyeblikk. Vi møter henne på Universitetet i Tromsø, der hun studerer til tannlege. Det er eksamenstid og travle dager. Mye av tiden går også med til å besvare medienes forespørsler rundt hennes deltakelse i Miss Norway, der hun er første deltaker som har skiftet kjønn.

Hatet tvangen

Eirin kom til verden som Grin i 1993. Gutten vokste opp i en fattig landsby i Thailand. Pappa var alkoholiker og mamma var borte på jobb nesten hele tiden. Grin ble overlatt til store-
bror og besteforeldre.

På skolen måtte alle barna gå i uniform, og Grin ble tvunget til å gå i gutteuniform. Han hatet det.

På samme måten kjentes det helt feil hver gang han skulle takke for noe. For på thai brukes forskjellige endelser avhengig av kjønn: «kha» for kvinner og «khrap» for menn.

– Det lugget inni meg å si khrap. Og jeg som ønsket å være en takknemlig person, ler Eirin.

Hennes mamma møtte en nordmann og ble med til Norge da sønnen var fire. Grin fortsatte å bo hos besteforeldrene til han var 13. Da ble han gjenforent med mammaen sin.

– Jeg startet livet med 100 minuspoeng. Oppveksten var så tøff, det var hardt, hardt arbeid hele tiden. Men det vanskeligste var likevel at jeg kjente at utseendet mitt ikke stemte med hvem jeg var inni meg.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også