Les alt for bare 10 kr!

Generasjonskløften som forsvant

Før var forholdet mellom ungdom og voksne preget av opprør og mistillit. Nå mener forskere at generasjonskløften er mindre enn noensinne. I Soul Church Storsalen tester de om det stemmer.

Publisert 01. juni 2019

Det er søndag ettermiddag. I Storsalen menighet er det musikk på anlegget og dempet belysning mens salen begynner å fylle seg opp. På plattformen gjør et band med voksne og et kor med barn og ungdom seg klare til å synge. I benkeradene sitter unge og voksne side om side.

– Istedenfor å sende barn ut til en egen gudstjeneste, er det bra at vi foreldre kan trøkke til og lage et skikkelig godt opplegg sammen med dem, sier Bernt Rune Stray.

Han spiller gitar i bandet og deltar på gudstjenesten sammen med sønnen David (12). Det er pinse og David skal lede en «kahoot»-quiz om Den hellige ånd, som i gudstjenesteliturgien er plassert rett etter de mer tradisjonelle leddene «kyrie» og «gloria» – og før andakt, nattverd og velsignelse. Mellom alt dette er det filminnslag og musikk fremført av Oslo Soul Children.

– Dette er gøy å være med på – bedre enn en vanlig gudstjeneste, sier David.

– Jeg liker at talene setter dagliglivet i perspektiv, sier Sebastian Eriksen (14).

Samler generasjoner

Et år etter oppstarten holdes gudstjenesten til Soul Church Storsalen månedlig. Alt fra musikk og møteledelse, til forkynnelse, bønn og nattverdsutdeling blir både planlagt og gjennomført av foreldre og barna deres – de fleste mellom 8 og 18 år.

– Det har vært et eller annet i bevegelse i forholdet mellom generasjoner, sier Knut Tveitereid, som er førsteamanuensis ved NLA Høgskolen og som også har lang fartstid som ungdomsprest.

– Vi har spurt: Er det mulig at ungdom og voksne kan feire gudstjeneste sammen?

I et par år har han vært med på å utvikle den nye gudstjenesten, som et samarbeid mellom Oslo Soul Children og Storsalen menighet. Nå har konseptet spredt seg til flere andre byer.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også